kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Idén is öt nyertes pályázó

ribnica2719A Purlen Kft.-vel, az Oletič GPI Inženiring Kft.-vel, az Artex Kft.-vel, az Ekobrik Kft.-vel és Horvát Tibor magánvállalkozóval – a „ribnicai alap” pályázati nyerteseivel – írt alá támogatási szerződéseket Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke. Idén az alap kerete 350 ezer euró volt, míg a 16 pályázó igénye 849.839 eurót tett ki.

Az MMÖNK idén 350 ezer eurót tudott kiosztani a gazdasági beruházások serkentésére az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen az itt tevékenykedő vállalatok, vállalkozók gazdasági fejlesztésére. A vissza nem térítendő pénzeszközök áprilisi kiírása a Szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztériummal kötött megegyezés alapján jelent meg. Az öt pályázatnyertes cég képviselőivel Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke hétfőn írta alá a szerződéseket. Az elnök kifejtette:

– Az igényekből levonható, hogy szükség van az ilyen jellegű támogatásokra. 2020-ban lejár ez a program, de a kormánynál már kezdeményeztük a meghosszabbítását, illetve az új stratégia elkészítését, amivel a kis- és közepes vállalatoknak is megadjuk a lehetpséget, hogy fejleszteni, terjeszkedni, foglalkoztatni tudjanak, s a támogatással megvalósított célok révén még eredményesebbek tudjanak lenni.

Szabó Lívia, az MMÖNK pályázati programkoordinátora elmondta: az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott terület gazdaságfejlesztésének serkentésére kiírt pályázatra 16 beadvány érkezett, egy a Maráci község területéről, 15 a Lendvai községből. Tíz jelentkezőt hiánypótlásra szólított fel a szakmai bizottság.

– A beérkezett projektek teljes igénye 847 ezer euró volt, a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztériumnál viszont 350 ezer euró állt rendelkezésre. Négy pályázó – az Artex, a Purlen, az Ekobrik és Horváth Tibor magánvállalkozó – az igényelt összeget kapták meg támogatásként, az Oletič GPI Kft. pedig a fennmaradt összegig módosította pénzügyi konstrukcióját. Tizenegy pályázatot el kellett utasítani. A beruházások megvalósításának helyszíne Lendva, Gyertyános és Pártosfalva, a támogatott projektek elszámolási határideje október 20-a – számolt be Szabó Lívia.

A nyertes pályázók a vissza nem térítendő támogatást a gyártási folyamatok modernizálására és korszerűsítésére használják fel. A beruházások révén 12 új munkahely létesül.  

Bensa Mitja, az Artex Kft. igazgatója: – A pályázat segítségével könnyebben tudnak a cégek jó gépi felszereléshez jutni. Örülünk, hogy a projektünkben az értékelő bizottság meglátta a lehetőséget. A benyújtott pályázat nettó 60 ezer támogatást eredményezett, amiből fémlemezek lyukasztására automata gépsort vásárolunk. A beruházás célja az új félkésztermékek bevezetése a nehéz állványrendszerek gyártásához. Bővítjük a termelésünket, az 50 meglévő dolgozó mellé újabb foglalkoztatottak felvételét is tervezzük. A projekt révén közvetlenül egy új munkahely jön létre nálunk.

Az idén is támogatásban részesülő Purlen Kft. képviseletében az MMÖNK-val a szerződést Vida Ferenc írta alá. – Több ilyen pályázat kellene, a cégek felszereltségének modernizálására mindig szükség van, hiszen nagy a verseny, muszáj lépést tartani a fejlesztéssel. A vissza nem térítendő támogatást, a 80 ezer eurót egy 130 ezer euró értékű nagynyomású poliuretán habosítógép beszerzésére fordítjuk, amivel a termelést korszerűsítjük az elavult, 1977-es gép lecserélésével. Egy új munkahelyet nyitunk, egyébként a Purlennek tíz dolgozója van.

 

 

A módosított pénzügyi konstrukcióval kedvezményezetté vált GPI Inženiring Kft. vezetője, Oletič Ivan: – A vissza nem térítendő eszközök nagy segítséget jelentenek a fejlesztési beruházások elindítására. Örülünk, hogy pénzforráshoz tudtunk jutni, így kisebb cégként merészebben tudjuk vállalni a beruházást, a technológiai fejlesztést. Cégünk mintegy 70 ezer euró vissza nem térítendő eszközt kapott, amit technikai berendezések vásárlására fordítunk. Vízierőművekhez kapcsolódó gyártással foglalkozunk, ez egy olyan speciális terület, amihez nem volt igazán műszaki felszereltségünk. Az új berendezésekkel könnyebben és gyorsabban tudunk gyártani, hiszen hajt a konkurencia. Három új munkahelyet tervezünk, de a termelésbővítés, az újabb megrendelések vállalása még több munkaerő alkalmazását is jelentheti. Fémipari szakembereket alkalmazunk, minősített hegesztőket, olyan munkaerőt, akik ezekkel a gépekkel, a CNC-kkel, a programokkal dolgozni tud. Jelenleg 24 foglalkoztatottunk van.

Horvát Tibor gyertyánosi magánvállalkozása fuvarozással foglalkozik, valamint nehézépítészeti gépekkel végez szolgáltatásokat. – A pályázati 71 ezer eurós vissza nem térítendő összeget egy kombinált, speciális árokásó gép beszerzésére fordítom. Ezzel lényegében egy 20 éves gépet váltok le. Az új gépet hidraulikus kalapáccsal kombináljuk, amely betonfelületek feltörésére alkalmas, egy olyan szolgáltatásra, amit eddig nem tudtunk felkínálni. Tavaly is pályáztam, de akkor nem jártam sikerrel. Nehezen találok munkaerőt; erőgépekkel dolgozunk, amivel meg kell tanulni dolgozni. Egy dolgozónk van félmunkaidőben.

Pályázatnyertes volt Szomi Lores Ekobrik Kft.-je is. A hosszúfaluhegyi székhelyű cég Pártosfalván valósítja meg a támogatott projektet, farönkökből tűzifa és gyújtós előállítását. – A vissza nem térítendő eszközökből gépeket és berendezéseket vásárolunk. Cégünk csomagolt és ömlesztett tűzifát és gyújtóst gyárt. Lendva környékén is kerestünk telephelyet, de nem találtunk. A pályázati projektünk nettó értéke 86 ezer euró, ebből 65 ezer támogatást kaptunk.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben