kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Sokat vártak rá, de megérte

faluotthon2719Két és fél év várakozás után tavaly júniusban elkezdődött a Lendva-hegyi faluotthon építése. A munkálatok befejezése különböző okok miatt sokat csúszott, így a több célt szolgáló épület átadására csak a múlt szombaton került sor. A beruházás értéke mintegy 500 ezer euró. Az ünnepélyes szalagvágást Magyar Janez, Lendva Község polgármestere és Denša Ivan, a Lendva-hegyi HK Tanácsának elnöke végezte el.

Szép számban gyűltek össze a polgárok a Lendva-hegyi faluotthon ünnepélyes megnyitóján, ami jól mutatja, hogy a felavatott létesítményre igencsak szükség volt. A Lendva-hegyi Helyi Közösség négy éve, 2015 óta saját helyiség nélkül működött, ugyanis ekkor bontották le a Vinarium kilátótorony megépítésére átadott telken álló faluotthont, amelyet egykor a hegyen lakó polgárok helyi járulékából, önkéntes munkával építettek meg.  

– A bontással egy időben elindult a tervezgetés az új közösségi tér létrehozásáról, és a választás végül az egykori határőrlaktanya telkére esett – mondta beszédében Magyar Janez polgármester. – Remélem, hogy az új faluotthon kellemes helyszíne lesz a helyi közösség, a polgárok és az egyesületek eseményeinek, de bízunk benne, hogy felfedezik a túrázók, a kikapcsolódásra vágyó emberek is. Mint ahogy a község is a polgárokért van, a helyi közösségnek is a helyi lakosságot kell szolgálnia. Az idegenforgalom gyorsan fejlődő ágazat, ezen belül mi az egyediséget megőrző turizmus vonalát követjük. Kívánom, hogy töltsék meg ezt a létesítményt lendülettel és pozitív energiával – fejtette ki a polgármester.

 

 

Négy évig volt az egyik legaktívabb helyi közösség helyiségek nélkül, így érthető volt Denša Ivan, a HK elnökének öröme. Kezdetben az évi százezer látogatót vonzó kilátótoronyban terveztek helyet adni számukra, majd egy faházikóban akarták elhelyezni őket. Végül az egykori laktanya telkére esett a választás, itt épült fel a közel 300 négyzetméternyi faluotthon.

– Igencsak éreztük a faluotthon hiányát. Most tágas és világos helyiségekbe költözhetünk, de itt kap helyet rajtunk kívül még a hegymászók és a méhészek egyesülete is – mondta a HK elnöke. – A faluotthonban kialakítottunk egy 80 férőhelyes termet, ami különböző rendezvények, találkozók, próbák megtartására ad lehetőséget, de akár természetismereti műhelymunkák, táborok lebonyolítására is alkalmas. A tetőtérben szállást is tudunk biztosítani, valamint az épületben két nagyobb irodahelyiség és egy konyha is van. Az objektum építését jelképesen tavaly júniusban Balažek Anton egykori polgármesterrel indítottuk el egy informatív tábla leleplezésével, de a most átadott épület csak a tervek első fázisát jelenti. A II. fázisban a ház tőszomszédságában négy glamping-jellegű ház épül majd, ehhez a község beruházót keres. Az új faluotthon Lendva Község tulajdona, de a használati jog a helyi közösséget illeti meg – nyilatkozta Denša Ivan a díszesen terített teremben, ahol a közösség idősebb polgárait látták vendégül. Az új létesítményhez gratulált a Lendvai HK nevében Zver Dušan elnök is.

A múlt szombaton átadott, több célt szolgáló, parkolóval és terasszal is rendelkező Lendva-hegyi faluotthon felépítése mintegy 500 ezer euróba került, a keretet Lendva Község költségvetéséből biztosították. A beruházáshoz a HK a bútorok, berendezések beszerzésével, mintegy 22 ezer euróval járult hozzá. Az építési munkálatokat a Legartis Kft. többször meghosszabbított határidőre végezte el a nem tervezett akadályok miatt (labilis talaj megerősítése, munkaerőhiány). Az építési terveket a muraszombati Plangrad Kft. készítette.

A szalagvágást alkalmi kultúrműsor és az épület felszentelése előzte meg.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben