kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

60 éves a Lendvai Horgászegyesület

horgasz2719Megalakulásának 60 éves évfordulóját ünnepelte a Lendvai Horgászegyesület vasárnap délelőtt a lendvai horgászotthonnál. A 450 tagot számláló egyesület jubileumát színesítő kultúrműsorban elismerések átadására is sor került.

A jubileumi ünnepségen szép számban összegyűlt tagokat Jerebic Jože, a Lendvai Horgászegyesület elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédében a kezdetekre emlékezett vissza, amikor 1953-ban a Muravidéken megalakult az első horgászegyesület szövetkezet formában, majd 1959-ben elkezdett működni a Lendvai Horgászegyesület Bizottsága a ljutomeri szövetkezet részlegeként. Egy évvel később néhány aktív tag megalapította a Lendvai Horgászegyesületet, amely 1975-ben felvette a mai napig is öt alapegységben – petesházi, lendvai, kóti, dobronaki és cserencsóci – működő egyesületi formát. Az elnök hangsúlyozta: az egyesület több célt is követ, alapküldetése a 2009-ben a mezőgazdasági minisztériummal kötött szerződés alapján a 193 hektárnyi, folyókhoz és állóvizekhez kapcsolódó területen a gazdálkodás: „A tagság gondoskodik a halállomány fenntartásáról, versenyeket szervez, a vezetőség pedig a tagság számára különböző képzéseket szervez és együttműködik más szervezetetekkel is.” Elhangzott még, hogy az egylet több mint 80 horgászterülettel rendelkezik, amelyekbe évente igyekszik halakat telepíteni, az elmúlt 20 évben főleg a kavicsbányákra összpontosít. Emellett törekszik a vízi élővilág fenntartására is, hiszen a horgászat mellett a vízterületek, a vízi ökoszisztéma és a természet megőrzése is az alapvető feladatai közé tartozik – zárta ünnepi beszédét az elnök.

 

 

A tiszteletreméltó jubileumon jelen volt Žagar Miroslav, a Szlovén Horgászszövetség elnöke is, aki felszólalásában figyelmeztetett az állam értelmetlen történő beavatkozásaira a vízterületeken, amivel megfosztja az élővilágot az élőhelyüktől. Az elnök szerint zavarba ejtő a tény, hogy egyre kevesebb horgász tömörül az egyletekbe, országos szinten 11.800 horgászt tartanak nyilván, a tagokra viszont jellemző az öregedés, amit a horgászok 51 éves átlagkora is jelez. Bátorító viszont, hogy az elmúlt években számos kezdeményezés révén nagyobb számú fiatalt sikerült a horgászok közé csalogatni. Végezetül a szövetségi elnök hozzátette, hogy a jövőben a horgászok egységességére lesz szükség, amennyiben közös nevezőre akarnak jutni az állammal az amerikai pisztráng és a tenyésztett ponty vízbe telepítésének 2022-re tervezett megtiltásában, valamint a „fogd ki és engedd vissza” horgászati forma megszüntetésében is.

Az önkormányzat nevében az egybegyűlteket Magyar Janez, Lendva Község polgármestere köszöntötte és az egyesületet elismerésben részesítette. A 60 éves évforduló alkalmából valamennyi tag az egyesületben végzett odaadó és sok éves önkéntes munkáért emléklapot vehetett át Žagar Miroslav szövetségi és Jerebic Jože egyesületi elnöktől.

A rendezvényen kihirdették a vasárnap kora reggel lebonyolított horgászverseny győzteseit is, csapatban az első helyet a dobronaki, a másodikat a kóti, a harmadik a petesházi alapegység horgászai szerezték meg. Az egyéni megmérettetésben Gerenčer Daniel győzött Zver Ciril és Golinar Stanko előtt.

MCSi Design