kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Izgalmas, kiélezett futamok

cim vagta2819A IV. Muravidéki Vágta idén visszatért az egykori helyszínre, Lendvára. Az eddigi legjobban megszervezett és a legszínvonalasabb, rendkívül izgalmas futamokat hozó lóversenyt zsinórban harmadik alkalommal a rendezvény megálmodója, Horváth József nyerte magabiztosan, aki magas célokat kitűzve már a budapesti Nemzeti Vágtára összpontosít. A nagy hőség ellenére a legnagyobb muravidéki lovasrendezvény rengeteg látogatót vonzott, amely a közösség összefogása nélkül nem valósulhatott volna meg.

 

 

IV. Muravidéki Vágta

 

Visszatért első lendvai helyszínére, a Lipa szálloda tőszomszédságába a Muravidéki Vágta, ahol szombaton verőfényes napsütésben kísérhették figyelemmel a látogatók a színvonalas és izgalmas futamokat. A lovasok az eddigi legküzdelmesebb csatákat vívtak a Nemzeti Vágta döntőjébe jutásért. A gasztronómiai kínálat, a kézműves vásár, a hagyományos gyermekprogramok és a gyermek néptáncfesztivál mellett lovasprogramok színesítették volna az eseményt, ám a látogatók csalódására a beharangozott programok közül csupán a csikósbemutatót tekinthettük meg.

 

 

Szakmai szempontból az idei volt a legjobb

 

Szakmailag az eddigi legjobbnak minősítette az idei, IV. Muravidéki Vágtát Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta elővágtákért felelős nevezési igazgatója, véleménye szerint szombaton magas színvonalú rendezvénynek adott otthont Lendva. A versenyen tíz magyar nemzetiségi és nyolc szlovén lovas küzdött a budapesti döntőbe jutásért.

Kétévnyi helykeresés után idén a Muravidéki Vágta visszatért Lendvára. Bendes Csaba a rendezvény kapcsán még elmondta, hogy a szervezők szakmailag hibátlan pályát építettek és sok lovas is nevezett a versenyre: „A helyi lovasok komolyan vették az idei versenyt, ami nagyon izgalmas, jó futamokat eredményezett. A két döntő futamban pedig kimondottan nagy tempót diktáltak, különösen a szlovén futam hozott átszellemült küzdelmet.”

Az utóbbi futamot ismét a petesházi Grebenjak Matej nyerte Inferno nevű lovával, de nem volt könnyű dolga a döntőben, minden tartalékot mozgósítva verte csak vissza a második helyen végző Borko Božo támadásait. A verseny végén a győztes elmondta, hogy a szép számban összegyűlt lovasoknak köszönhetően bontakozott ki a harcias küzdelem, ami izgalmassá tette a versenyt. A harmadik helyen Monika Kocuvan, a negyediken Sovan Žan végzett.

A Muravidéki Vágta egyre népszerűbb a nők körében is, a magyar települések versenyében két női lovas is helytállt az előfutamokban. Az elsőben Kámaházát második alkalommal képviselte Toplak Zsuzsanna Macesto Bogi nevű lovával és a másodikban Gerenčer Marjeta először indult Kingel nyergében Völgyifalu színeiben. Míg Toplak Zsuzsannának a biztonságos célba érés volt a legfontosabb, Gerenčer Marjeta a második négyfős előfutamban magabiztosan szállt nyeregbe, és másodikként ért célba: „Amikor először ültem a Gjerek Martin tulajdonában lévő lovon, meglepődtem, milyen gyorsan a bizalmába fogadott. Jó érzés töltött el, amikor éreztem a ló erejét, gyorsaságát és szófogadó képességét. Megbíztam benne, ezért is tudtunk ilyen jól helytállni.” 

Az első előfutamban a Zsitkócot képviselő Somi Erik Borostyánnal nagyot küzdött a hídvégi Kocon Tamással és Lemon Ice – Jack nevű lovával. A második előfutamban Göntér Aleksander Cross and Dreams nyergében Dobronakot könnyedén juttatta a döntőbe, Gerenčer Marjeta második lett, Gyertyánosnak Göntér Mario a harmadik helyet hozta be Bajkal nyergében, Göntér Feri Emi nevű lovával, Pártosfalva színeiben negyedikként ért célba. A harmadik előfutamban óriási előnnyel vágtatott elsőként a célba Horváth József, Petesháza lovasa Korax Rover Zsonglőrrel, őt követte Hosszúfalu lovasa, Biró József és Fox LS, valamint Lendva színeiben Kepe Tomi és Matyi nevű lova. 

Az egy órával előrehozott döntőben este a három előfutam győztese csapott össze. Dobronak képviselője, Göntér Aleksander nagyon jól elkapta a rajtot, de Petesháza lovasa, Horváth József a nyomába eredt, elképesztő erővel hozta be hátrányát és magabiztosan vágtázott harmadik győzelme felé. A szélárnyékból aztán előviharzott Somi Erik is, aki az utolsó kanyarban kerülte el Göntért.

A szlovén futam győztese mellett a nemzetiség három leggyorsabb versenyzője szerzett indulási jogot a budapesti Nemzeti Vágtán és szabad kártyával Lendva város lovasa is ott lesz októberben a Hősök terén.

Horváth József újabb győzelme után elmondta, a versenyen bízott lova képességeiben és megfelelő felkészültségükben: „Harmadik alkalommal egy kicsit rutinosan vettem már a versenyt, a megfelelő technikára figyeltem, valamint arra, hogy jó starttal induljak és biztonságosan lovagoljak. Az előttünk álló edzések után pedig Budapesten esélyesek lehetünk egy középfutamra, esetleg egy döntőre is.”

A második helyezés meglepetést jelentett Somi Eriknek, akihez Borostyán az év elején került: „Büszke vagyok kettőnk munkájára, arra, hogy ilyen rövid időn belül sikerült túlteljesítenünk a terveket és az első versenyünket a második helyen zártuk. Budapesten megpróbáljuk a legjobbat kihozni a versenyből.”

A harmadik helyezett Göntér Aleksander elmondta, idén vette a legkomolyabban az edzéseket, mindebben sokat segített neki az apja, Göntér Feri: „A lovam rövidebb távokon gyors, ami a döntőben látszott is: nagy iramban rajtolt, de aztán egyre jobban visszaesett. Ezen kell még dolgoznunk a budapesti döntőig.”

 

 

Biro József, a Lóbarátok Egyesületének elnöke és a Muravidéki Vágta versenyrészének főszervezője kiemelte, idén sikerült erős mezőnyt felvonultatni és a rendezvény színvonalát emelni. Emellett a versenypályát időben elkészítették, és először vágtázhattak a lovasok homokos pályán.

A muravidéki lovasnapot megtisztelte jelenlétével Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország szlovéniai nagykövete és Földes Gyula lendvai főkonzul is. Az ünnepélyes megnyitón a szép számú közönséget Magyar Janez, Lendva Község polgármestere, a magyar csúcsszervezet nevében Varga Teodor, valamint Vida Törnar Judit, az LKMNÖK elnöke köszöntötte.

Az egész napos, nagy hőségben zajló lovasversenyt több program kísérte, amely a Skok és a What’sUpCi zenekar fellépésével zárult.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben