kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Szétválik a gyógyszertári hálózat a Muravidéken?

lekarne2819Tetőzni látszik a 2014 óta tartó nézeteltérés a Muraszombati Városi Önkormányzat és a Muravidéki Gyógyszertárak Közintézet (Pomurske lekarne) között, mely a patikák zömét működteti a régióban, köztük a kétnyelvű területen lévő hármat is. Muraszombat új gyógyszertári közintézetet alapít?

Muraszombat a gyógyszertári intézetnek a közbeszerzési előírások figyelmen kívül hagyását és a kizárólagos haszonelvűséget rója fel. Már 2016-ban azt hangoztatta Jevšek Aleksander, Muraszombat polgármestere, hogy az intézet közvetlen szerződéskötésekkel folytatja a gyógyszerek beszerzését, ily módon a gyógyszergyártók monopolhelyzetét segítik elő, akik itt drágábban forgalmazhatják a termékeiket, mint máshol, a receptre felírt szereket is.

lekarne jevsek2819– Megpróbáltuk párbeszéddel megoldani az ügyet – mondta lapunknak a muraszombati polgármester. – Az észérvek helyett azonban azt láttuk, hogy az intézet vezetősége a beszállítók mellé állt. Mivel nem engedhetjük meg a polgárok megkárosítását a gyógyszergyártó lobbi érdekében, lépnünk kellett: az akkori vezetőséget és a mostani megbízott igazgatót lemondásra szólítottuk fel. Az új igazgató kinevezéséhez Muraszombat Község beleegyezése is szükséges. Mivel ez nincs meg, Zajc Ivan korábbi igazgató az intézetben megbízottként tölti be a vezetői posztot. Támogatja a kinevezését az intézet tanácsa, a többi alapító község, a szakszervezet és a Gyógyszertári Kamara. Mivel nem volt az ügyben fejlemény, lemondásra szólítottuk fel, mégpedig a községi tanács áprilisi rendkívüli ülésének határozata értelmében. A hatvannapos határidőben a lemondás nem következett be, ezért megtettük a következő lépést: községi hivatalunk megkezdte az új gyógyszertári közintézet megalapításának jogi folyamatát. Az új Muraszombati Gyógyszertárak Közintézet (Soboške lekarne) Muraszombatban működtetne patikát és biztosítana szolgáltatást a lakosság gyógyszerellátására versenyképes árak mellett – nyilatkozta lapunknak Jevšek polgármester.

Az új muraszombati gyógyszertári intézet tervezett hálózata a Muravidéki Gyógyszertárak jelenlegi négy patikáját, köztük a muravidéki ügyeletes gyógyszertárat sem tartalmazza. Hogy ennek mik lennének a következményei, az még rejtély, de a jövedelemkiesés mellett mindenképpen a jelenlegi patikahálózat felbomlását hozza. Kérdés az is, hol működik majd ügyeletes patika. Netán Lendván? Csökkennek majd a gyógyszerárak?

Muraszombat elővételi jogával élve 300 ezer euróért megvásárolta a Grajska utcai Galex-helyiségeket, ahol jelenleg is patika működik, s ahol elindíthatja a közintézetet. A Muravidéki Gyógyszertárak és a község ügyéről Jevšek polgármester minden illetékes állami szervet értesített a legmagasabb szinten, köztük Marjan Šarec miniszterelnököt is, valamint a különböző felügyeleti intézményeket, hivatkozva a törvényesség és a közérdek előtérbe helyezésére. A helyzet idáig fajulásáért Jevšek sajnálatát fejezte ki, s visszautasított minden politikai és személyes leszámolási felvetést.

A Muravidéki Gyógyszertárak egyike a 24 szlovén közérdekű gyógyszertári intézetnek, amelyekre – a maribori kivételével – jellemző a közbeszerzési előírások megszegése. Ezt – mondják a gyógyszertárakban – az egészségügyi és a gyógyszertári törvény összehangolatlansága okozza, a joghézag átfogó megoldást sürget állami szinten. A gyógyszertárak 2015-ben kezdeményezték a Gyógyszertári Kamaránál az egységes megrendelés-lebonyolítást, ami csak idén júliusra készült el. A Muravidéki Gyógyszertárak Közintézet 2003 és 2019 között a gyógyszerszállítókkal 364 millió euró forgalmat bonyolított le, amiből csak 1 milliónyi forgalom született a közbeszerzési előírások szerint – állapították meg a muraszombati községben, ahol pert is indítottak Zajc ellen gondatlan gazdálkodás vádjával.

Jevšek nyilvános felvetéseit határozottan visszautasítják a Muravidéki Gyógyszertárak dolgozói, politikai és személyes leszámolást látnak benne, valamint a dolgozók lejáratását. Meggyőződésük, hogy az intézetnek egységesnek kell maradnia, mert így biztosítható a lakosság zökkenőmentes gyógyszerellátása.

A gyógyszerárakkal kapcsolatban a ZZZS (Egészségügyi Biztosító) tárgyal minden működő gyógyszertár esetében, így a vényre kiadott gyógyszerek ára azonos az egész országban. Az ártól függetlenül a patikák gyógyszertári szolgáltatási illetéket kapnak, ami 1,72 euró. Az új gyógyszertári intézet megalapítása, a gyógyszertárak hálózatának szétválasztása az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, amiről a döntés több szempont figyelembevételével születhet meg. Valós ok az újabb muraszombati patikai intézet megalapítására nincs – véli a dolgozók nevében a Muravidéki Gyógyszertárak Közintézet szakszervezete. Végezetül nyilvános válaszukban Jevšek polgármesternek megírták: semmiféle privilégiumot nem élveznek, a közszféra törvényei szerint dolgoznak.

De a probléma lényege a dolgozók szerint részben az Expano projektben rejlik. Ennek előzménye a gyógyszertárak piaci többletjövedelmének felosztása volt, amiből a pénzeket csakis egészségügyi tevékenységre lehet fordítani. Tavaly ebből Muraszombat 2 millió eurót követelt az Expano projektre, ami viszont nem egészségügyi projekt. A 2 milliós követelés átadásával a gyógyszertárak törvénysértést követnének el. A Muravidéki Gyógyszertárak Közintézet a 4 millió eurós piaci többletből 1,8 millió eurót osztott fel az alapítók között meghatározott kulcs szerint. Muraszombat 300 ezer eurót kapott, ami sokkal kevesebb a követelt 2 milliónál.

lekarne zajc2819– Ellenezzük a közintézet szétverését, ami Muraszombat határozott célja – fejtette ki a Népújságnak adott nyilatkozatában Zajc Ivan, a Muravidéki Gyógyszertárak megbízott igazgatója. – A gyógyszertárakban alapvető feladatunk szerint a lakosság folyamatos gyógyszerellátását biztosítjuk mind a 15 patikában, köztük Dobronakon és a két lendvai gyógyszertárban. Az ellenem irányuló személyes vádakat, ultimátumokat és fenyegetéseket egyelőre nem kívánom kommentálni – tette hozzá Zajc Ivan.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben