kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

Közlekedésbiztonsági tanulmány a mezei utakra

regtan29 1A Muravidéki Regionális Fejlesztési Tanács (MRFT) legutóbbi ülésén ismét világosan kimondták: hiányolják a régió gyorsabb fejlődését segítő állami és kohéziós kiírásokat. A 2014–2020-as programidőszakban a Keleti Kohéziós Régió a hárommilliárd euró egynegyedét tudta csak lehívni. Önkritikusabbnak és összetartóbbnak kell lenni, jobb projekteket készíteni – mondták.  

    Drvarič Branko, az MRFT elnöke kifejtette: a Muravidék a különböző pályázatokon rendelkezésre álló fejlesztési pénzeket az alapinfrastruktúra kiépítésére fordítja, ezért nem csoda, hogy nem jut a fejlesztésre. Így nyilván nem tudja behozni a Nyugati Kohéziós Régióval szembeni lemaradást, sőt – mint ahogy a többi polgármester is megerősítette -, megfékezni a régió hanyatlását. A jó projektek mellé a községek összefogása és politikai akarat is szükséges. A tanács ismét bírálta az állami ügyintézés követelményeit, mindig újabb és újabb feltételeket, kiegészítéseket, módosításokat szabnak meg a projektkészítés során. Példaként Tišina községet említették, ahol – amúgy az EU által támogatott kerékpárutak kiépítéséhez - a pénzek lehívásához a községnek még ki kell dolgoztatnia a mezei utak közlekedésbiztonsági tanulmányát. A Muravidéki vízvezeték-hálózat B szakaszának folytatásához (Goricskó) öt éves előkészítési munka kapcsolódik, hogy a pályázat benyújtásáig a projekt komplett legyen.

    A Muravidéken a 2014–2020-as kohéziós programidőszakra vonatkozólag 320 projektet dolgoztak ki, közülük 26 kulcsfontosságú.  A szűkebb válogatásba 19 tervezet került be. A régióban a muravidéki vízvezeték-hálózat B szakaszának 2. fázisára 34 millió euró kohéziós társfinanszírozásra számíthatnak, a vállalkozásfejlesztésre (ipari zónák Goricskón) és a multimodális urbánus mobilitásra (a kerékpárutak fejlesztésére) pedig 41 millió euróra. A módosított régiófejlesztési megállapodás értelmében – a többletpénzek jelentkezésével - a Gornja Radgona-i és a bagonyai ipari övezet kiépítésére, valamint a Lipa–Gomilice és a Lipovci–Gančani kerékpárút projektre fordítják, hiszen ezek készen vannak, és megfelelnek a követelményeknek – mondta Kar Bojan, a Muraszombati Fejlesztési Központ igazgatója.

    Pirc Tadej a fejlesztési központból a 2021–2027-es programidőszak előkészületeiről szólt. A tartalmak műhelymunkákon folynak tavaly októbertől, eddig gyér érdeklődés mellett. – Pedig össze kellene fogni. A jövőben a községeknek a régiós projektekben kell megtalálniuk a helyüket, amelyhez a célokat az Európai Bizottság határozza meg. Pályázni így az okos város, körkörös gazdaság, szociális összefüggés, állampolgárközeli Európa témakörökben lehet majd. A Muravidék számára a kihívást a hosszantartó munkanélküliség és a hosszú életű társadalom kezelése jelenti.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben