kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Pohárköszöntő a vinotékában

cim vino3119Dobronakon „A bor és perec ünnepén”, melyet már hagyományosan a nyár derekán rendeznek meg, amikor lassan elfogy már a teendő a szőlősorokban és mielőtt még a munka elkezdődne a borospincékben, ünnepélyes szalagvágással átadták a művelődési házban kialakított vinotékát. Az új borászati beruházást, mely EU-s eszközökből valósult meg, pohárköszöntővel üdvözölte Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter (balról), a dobronaki és szomszédos polgármesterek, a muravidéki borkirálynő és a borvitézek.

 

 

A bor és perec ünnepe

Idén is július utolsó szombatján rendezték meg A bor és perec ünnepét Dobronakon, ahol ez alkalommal a művelődési házban megnyitottak az új vinotékát. A rendezvény díszvendége Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter volt.

A Dobronaki Szőlő- és Bortermelők Egyesülete, a Környezeti és Idegenforgalmi Intézet, a turisztikai egylet, a Dobronak Községi MÖNK és Dobronak Község már évek óta megrendezi A bor és perec ünnepét az évnek ebben a szakában, amikor már lassan elfogy a teendő a szőlősorokban és mielőtt még a munka elkezdődne a borospincékben. A délután megkezdett rendezvényen a zene kapta a főszerepet a Dobronaki Nótázók műsorával és Neubauer Janet harmonikakoncertjével, majd köszöntőt mondott Horvat Elizabeta, a Környezeti és Idegenforgalmi Intézet igazgatója, Horvat Bojan, a Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke, Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere és Casar Špela muravidéki borkirálynő, valamint a rendezvény kiemelt vendége, Zdravko Počivalšek gazdasági és technológiai miniszter, aki dobronaki látogatása során több alkalmi tárgyalást is folyatott. Felszólalásában a tárcavezető kiemelte, hogy a község és a térség gazdag turisztikai kínálattal büszkélkedhet, de még számos fejlesztési lehetőség van, különösen a termálvízzel kapcsolatosan. Komoly lehetőségek rejlenek az egészségügyi és rekreációs turizmusban, mint ahogy a helyi gasztronómiában is, melyet már országos szinten is bekapcsoltak a promócióba.

 

 

Ezután a művelődési házban ünnepélyesen megnyitották a vinotékát, melyet szlovén–magyar uniós projekt keretében alakítottak ki, és kilenc hazai bortermelő borai találhatók benne. Az új helyiséget, melyet a fára plébánosa, mag. Štihec Simon is megáldott, kóstolókra és társasági eseményekre szeretnék használni.

A szentelés után az aulában a nemzetközi borkóstoló következett, ahol több egyesület, illetve pincészet különböző fajtájú borait lehetett megízlelni muravidéki perec kíséretében.

A továbbiakban a nemzetközi borászati játékok zajlottak – bár a hirtelen jött nyári zápor miatt egy ideig szüneteltek –, melyen hét csapat vett részt Szlovéniából, Magyarországról és Horvátországról. Hiába az eső és a gyorsan lehűlt levegő, az esti órák a szórakozásról szóltak élőzene kíséretében.

SoPe

MCSi Design