kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

Meddig bűzlik még az Ecos biogázerőmű?

biogaz3219Főleg a nyári forró időben ismét terjed a bűz a lendvai Ecos Center biogázerőműből, pedig már több mint egy éve nem üzemel. A bűzt az erjesztőkben maradt 21 ezer köbméternyi anyag (digestat) okozza. Ennek eltávolítása az Ecos feladata lenne, de a cég ezt nem tette meg. A helyzet javítása érdekében a Környezetvédelmi Minisztérium is belépett az ügybe.

Ismét és egyre gyakrabban terjed bűz az Ecos lendvai biogázerőműtől. Az üzemeltető Ecos cég csődbe jutott, de bizonyos feladatokat – az erjesztőkben maradt hulladékanyag eltakarítását, a tárolók tisztítását – a környezetvédelmi felügyelőség utasítása szerint már közel egy éve el kellett volna végeznie. A megsemmisítésre váró matéria mennyisége mintegy 21 ezer köbméter, ami nyolc úszómedencényi mennyiségnek felel meg. A szállítás egyszer ugyan megkezdődött, de mivel engedély nélkül történt, az illetékesek leállították. Azóta áll az ügy, s úgy tűnik, hogy a szanálást az állam vállalja fel. Így a költségeket a költségvetésből állják, azaz a polgárok, az adófizetők pénzéből.  

Hogy meddig kell még Lendva környékén elviselni a bűzt, még mindig nem lehet megmondani. Már majdnem biztos, hogy nem tudnak idén véget vetni az ügynek, de jövőre talán már igen, következtetve abból, hogy a kormány közbeszerzési felhívást szándékozik közzétenni mintegy kétmillió euró értékben a digestat eltávolítására és az erjesztők megtisztítására. A közbeszerzési pályázat viszont még nem jelent meg, mert az illetékes minisztérium nem biztosított költségvetési tételt a feladat elvégezésére.

A kötelezettségek alól a működtető eddig ügyesen ki tudott bújni. A FURS újra és újra próbálkozik a behajtással a semmiféle visszajelzést nem adó Ecosnál. A csődbejutott cég többször megkísérelte eladni a biogázerőművet, a kilenc érdeklődő közül azonban egy sem döntött a létesítmény megvásárlása mellett.

Lendva Község a biogázerőműből származó bűz ügyében, a szanálást illetően kétszer tett lépéseket, eddig konkrét következmény nélkül. A kérdés a község hatáskörén kívül van.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben