kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

A munkának és a családnak élt egész életében

szazev3219Vasárnap volt a göntérházi Csuka József 100. születésnapja, ő az első szépkorú a faluban, aki betöltötte ezt a szép életévet. A kerek születésnap után egy nappal mi is meglátogattuk a bácsit. Sajnos beszélgetni nem volt ereje, de fia, József és a család többi tagja szívesen mesélt a papáról.

Csuka József az első világháború után, 1919. augusztus 4-én született, paraszti világba, szülei egyetlen gyermekeként. A katonaság után megnősült, majd megszületett fia, József. Felesége fiatalon meghalt, a gyászidő leteltével József újra megnősült, és született egy lánya, Mariska. Dolgos emberként élte mindennapjait, szerette a munkát, a földet, az állatokat és a mai napig mindene a család – amelyben egyébként öt generáció óta öröklődik a József név, és ma is négy generáció él a házban egy fedél alatt.

Józsi bácsi jó egészségnek örvendett egész életében. Orvos csak ritkán látta és gyógyszereket sem szedett soha. Talán hihetetlen, de tavaly, 99 évesen még kerékpárra ült és egyedül elment a szomszédos faluba, Hídvégre, hogy a édességet vegyen a dédunokáknak. Egészsége az utóbbi egy évben romlott meg. Az egyik lábát térd felett le kellett műteni, ezután tolókocsiba került, felépült, kissé megerősödött, de aztán egy tüdőgyulladás újra ágyba kényszerítette. Az állapota ezután jelentősen romlott. A kórházból néhány napja engedték haza szeretteihez, de az idős bácsi idehaza is ápolásra szorul. Ha jobban érzi magát, akkor mond néhány szót, a születésnapján is fogadta a gratulációkat. Tudta jól, hogy milyen nap van, hogy őt ünnepelik. Sokan össze is gyűltek a jeles alkalomból, a tágabb család, a szomszédok, valamint a plébános is eljött, hogy felköszöntse őt.

 

 

Hogy mi a hosszú élet titka, azt Józsi bácsitól nem tudtuk megkérdezni, de szerettei elárulták, hogy valószínűleg a munka szeretete, a sok mozgás és a családja iránti rajongása az, ami mindig is éltette. Aztán ahogy felidézték a papa szokásait, megtudtuk, hogy a papa minden nap közösen reggelizett és ebédelt a családdal, de a vacsora idejére mindig kivonult a kinti konyhába, felvágottat, szalonnát vagy kolbászt evett, aminek szerette a „zsírosát” is. Vacsora után egy pohár boros kólával zárta a napot.

Józsi bácsinak két gyermeke után hat unokája – Jutka, József, Berci, Erzsi, Pali, és Ági – és hét dédunokája – Mišo, Ádám, Dávid, Jennifer, Józsika, Brin és Gábor – van. A dédunokáknak Józsi bácsi mindig szeretett mesélni és a humora sem hagyta cserben sosem. Gyakran mondogatta a gyerekeknek, hogy őt bizony puskából lőtték ki, és itt, Göntérházán pottyant le.

MCSi Design