kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

Nap, Hold és gyémánt

cim sal3319xBudincin a 20 évvel ezelőtti, 1999. augusztus 11-én bekövetkezett teljes napfogyatkozásra, e nem mindennapi és a fantáziát megmozgató égi jelenségre emlékezve térplasztikát állítottak, a napfogyatkozást ugyanis Szlovénia területén éppen e kis goricskói faluból lehetett a legjobban megfigyelni. Vonzott is ide annyi turistát, amennyi addig még sosem járt errefelé… A térplasztika egyik fakorongja a Holdat, a másik a Napot ábrázolja, a körvonalon látható üveggömb pedig a gyémántként ragyogó, kibuggyanó napfényt jelképezi, ami a teljes Napfogyatkozás legvégén a Hold elmozdulásakor jelentkezik. Ezt a látványt a csillagászok gyémántgyűrűnek nevezik.

 

 

Hallani és meghallgatni a goricskói embert

 

Sal Község Budincin, az 1999. augusztus 11-ei teljes napfogyatkozás megfigyelésének központi helyszínén rendezte meg vasárnap, tűző napsütésben a községi ünnep központi rendezvényét. A díszülésen Fartek Iztok polgármester kiosztotta a kitüntetéséket, majd felavatták a napfogyatkozás emlékére készült plasztikát, a Gyémántgyűrűt.

A fennállásának 15. évét ünneplő Sal Község az 1999. augusztus 11-ei teljes napfogyatkozás napját választotta ünnepe dátumának. Ugyanis a község egyik településéről, a budinci dombról volt a legjobban megfigyelhető Szlovéniában a csillagászati jelenség.

A már július 26-a óta folyó rendezvénysorozatok felölelték a Sali Tűzoltószövetség 20. évfordulóját, az aratás, a tánc és az ének ünnepét, de sor került a sali nyugdíjasok egyesületének találkozójára és a községi játékokra, valamint kispályás focitornára is. A központi rendezvényét és Sal Község Tanácsának díszülését Budincin tartották meg, amelyen több község polgármestere is jelen volt, s a rendezvényen szép számban megjelentek a polgárok is. A 15 éves község ünnepén Fartek Iztok polgármester beszédében a felelevenítette a múltban megtett utat, de szólt az újabb kihívásokról, célokról is.

 

 

– Korábban az alapinfrastruktúrát fejlesztettük, utak hálózata, vízvezeték, csatornarendszer, szélessávú internet lett. Most elértünk arra a pontra, hogy idegenforgalmi területen is tehetünk valamit, hogy fejlesszük azt, amire – megítélésem szerint – komoly lehetőségünk van. Büszke vagyok a Markovcin tavaly átadott Peterloug idegenforgalmi központra, nagyon jó a látogatottsága. Megnyitottuk a határőrmúzeumot is. Lényegében olyan tartalmakat fejlesztünk különböző projektek révén és határon átnyúló együttműködéssel, ami a vendégeiket, a turistákat érdekli. Az egyik ilyen az 1999-es napfogyatkozás megfigyelőhelye, ahova idén plasztikát állítottunk fel. A Gyémántgyűrű ezentúl községünk idegenforgalmi jellegzetessége, s remélem, vonzereje is lesz – fejtette ki Fartek. Beszédében kiemelte a Muravidék Szlovéniához csatolásának 100. évfordulóját, ennek kapcsán pedig feltette a kérdést, mennyire van a goricskói ember megelégedve a fejlődéssel, s milyen jövő előtt áll? A dolgok javításához Goricskó, a goricskói ember hangjának hallatása, meghallása és figyelembe vétele kell.

– Sokat kell még tennünk a lemaradás behozásáért, új munkahelyeket kell teremtenünk, nehogy a fejlesztések ellenére népességi szempontból még veszélyeztetettebb legyen ez a vidék. A Muravidék már 100 éve itt van, de a szlovén közvélemény még mindig „egzotikus” tájként tarja számon – tette hozzá.

Mint mondta, a jövőben a nagyobb mértékű hozzáadott értéket termelő fejlesztések valósulnak meg, mint az ipari övezet, a pavilon megépítése, a vízvezeték-hálózat továbbfejlesztése, a magyar nemzetiség domonkosfai etno-turisztikai létesítménye.

Sal Község Tanácsának díszülésén két elismerést osztottak ki. Az egyiket a Sali Óvoda érdemelte ki, melynek munkatárasai innovatív tartalmakkal, folyamatosan és eredményesen kapcsolják be az intézményt a község társadalmi életébe. Községi elismerést vehetett át Grkinič Rok is kitartó és önzetlen nevelőmunkájáért, amit a Sali Labdarúgóklub ifjú növendékeinél bizonyít.

Ezen kívül Fartek Iztok két egyént polgármesteri elismerésben is részesített. Az egyiket Boris Jesih, szentgotthárdi szlovén konzul kapta a szlovén–magyar határ két oldalán élő szlovénok jobb együttműködése, összekapcsolása érdekében kifejtett kiemelkedő igyekezetéért. Elismerésben részesült továbbá Kranjec Sanela aranyérettségiző.

Az alkalmi kultúrműsort követően leleplezték az 1999-es napfogyatkozásra emlékeztető, két fakorongból álló kisplasztikát, melynek tetején üveggömb ékeskedik. A jelenség 20. évfordulójára elkészült tárgy csillagászati megfogalmazás szerint a gyémántgyűrű, a Hold árnyékában lévő Nap mellett tündöklő fény. Ehhez az általuk készített promóciós film bemutatása mellett rövid csillagászati ismertetőt tartott Slavinec Mitja, a Kmica csillagászati egyesület elnöke.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben