kele
perec1
garas1
64. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2020. 02. 27.
kiscim0820
 

Növekvő létszám az óvodákban is

ovoda3719Az általános iskolákhoz hasonlóan a 2019/20-as tanévben a muravidéki kétnyelvű óvodákban is növekvő gyermeklétszám figyelhető meg. A – melyhez hat egység tartozik – 2019 szeptemberétől 292 gyermek látogatja, közülük 56 gyerek először lépte át az óvoda kapuját. A 2019/20-as tanév végéig, azaz augusztus 31-ig további 24 gyermek csatlakozik majd a létszámhoz. A tanév végéig 316 gyermek látogatja a Lendvai Óvodát, ami az általános trendekhez, a tavalyi és a megelőző évekhez viszonyítva is soknak számít.

– Újdonságként megemlíthetjük, hogy ebben a tanévben a gyertyánosi egységben még egy bölcsődés és egy nagyobb tagozatot nyitottunk. Az árak egyelőre maradtak a régi szinten, de az év végére a költségek növekedésével ezek is növekedni fognak. A munkaerőt illetőleg jelenleg nincs különösebb probléma, az új tagozat és a tagozatok munkaideje miatt is új alkalmazottakra volt szükség. Így például Lendván a 2. számú egység a Tomšič utcában már 5.30-tól nyitva tart 15.30-ig. Az új tanévvel „új napi rutint” vezetünk be, így a gyermekek pihenése már a 13 órai ebéd előtt történik” – tudtuk meg Karakatič Beti igazgatóhelyettestől.

A Dobronaki Katicabogár Óvodát 45 gyermek látogatja, két gyermek pedig később csatlakozik a három csoportban folyó oktatáshoz. Minden jelentkező felvételt nyert, két fennmaradó hely még maradt is. A korábbi gyakorlattal összhangban idén is két óvónő és egy segédóvónő foglalkozik a gyerekekkel.

– Az idei tanévben a célkitűzéseinket a mozgásra és a természet megbecsülésére alapozzuk. Továbbra is kínálunk magyar jellegű gazdagító programokat, mint néptánc, ének-zenei foglalkozások, valamint – külső szakemberek segítségével – mozgásfejlesztés. A „magyar sarokkal” pedig továbbra is a könyv korai használatára való rászoktatást ösztönzik az óvónők – mondta Varga Edit, a dobronaki óvoda vezetője.

A goricskói óvodák kétnyelvű tagozatait a 2019/20-as tanévben összesen 33 gyerek látogatja. Pártosfalván összesen tíz gyerek van a csoportban, közülük egy gyereket idén írattak be a szülők. A domonkosfai egységben 12 gyerek alkotja a csoportot, mind már régi ovisok, az új tanévvel ugyanis beiratkozást nem jegyeztek be. A hodosi egységet 11 gyerek látogatja, közülük hárman idén csatlakoztak a csoporthoz.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben