kele
perec1
garas1
64. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2020. 02. 27.
kiscim0820
 

A változások magasabb árakat hoznak  

hulladek partos3719A Maráci község különböző részein szeptember 1-ig eltérő volt a háztartási hulladék elszállításának gyakorisága. A kommunális hulladék kezeléséről szóló hatályos program viszont jelentős változásokat vezet be, köztük az egységesen háromhetente végzett szállítást – kivéve Goricskót, ahol a rendszer a régi marad.   

A községben a hulladékgyűjtést és az elszállítást a muraszombati Saubermacher Komunala végzi. A szolgáltató a leggyakrabban Martjanciról és Noršinciról végzett hulladékszállítást, hetente egyszer. A község 28 településének túlnyomó részéről viszont kéthetente történt a szállítás, míg a goricskói falvakból négyhetente. Abból kiindulva, hogy a község polgárainak – függetlenül attól, hogy a község mely részén élnek – azonos szolgáltatásokat kell nyújtani, meg kellett változtatni a hulladékszállítási rendszert. A szeptemberrel életbe lépő új szállítási rendszer szerint a község sík részéről egységesen háromhetente történik a hulladék szállítása, a dombvidéken – Goricskón – viszont ezentúl is változatlanul, négyhetente gyűjti és szállítja a hulladékot a Saubermacher Komunala. A hulladékkezelés többi ágát illetően egységes rendszer van a község minden háztartása számára, így papírgyűjtési kukát is igényelhetnek, amelyeket a szolgáltató székhelyén, Muraszombatban lehet átvenni. Módosult az ökoszigetek ürítésének rendszeressége is, az új rendszerben hetente szállítják el innen a hulladékot. Évi egy alkalommal pedig két köbméter lom elszállíttatására lesz lehetőség továbbra is. Ez a szolgáltatás ingyenes, az igényt egy nyomtatvány benyújtásával kell jelezni.

– Az elmúlt tíz év hulladékkezelési változtatásainak költségeit – hulladékgyűjtő központ Fokovcin, műanyagok, csomagolóanyagok és veszélyes hulladékok gyűjtése, tisztítóakciók – Marác Község költségvetése fedezte, ami a módosult törvények miatt már nem lehetséges. Olyan rendszert igyekeztünk kialakítani, ami nem hat lényegesen a szolgáltatás árára – mondta Virk Martina, a község titkára. Ott, ahol négyhetente történik a szállítás, éves szinten az átlagköltségek 97 eurót jelentenek, a háromheti szállítás esetében pedig 126 eurót.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben