kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

A többnyelvűség alapja a kétnyelvűség

tobbnyelvu4019A lendvai Városházán bensőséges felvezető ünnepség keretében osztották ki szeptember 26-án a Nyelvek Európai Napja keretében a lendvai általános és középiskolások számára a német nyelvi DSD I diplomákat.

A rendezvényen Sabo Tatjana, az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola igazgatója és Tomšič Tibor, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola igazgatóhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket, többek között Jens Wagnert, Németország szlovéniai kulturális attaséját, valamint Filip Reisnert, a német mint idegen nyelv szaktanácsadójának helyettesét.

 

 

Sabo Tatjana szlovénul, Tomšič Tibor pedig magyarul szólt a kétnyelvű oktatásról, mely a többnyelvűség ugródeszkáját jelenti. A nyelvtanulásról pedig elmondták: ezek a kultúrák közötti párbeszéd alapjának számítanak. – A világ több mint hétmilliárd lakosa által beszélt közel 7.000 nyelv közül Európában 225-öt beszélünk. A világ lakosságának legalább a fele két vagy több nyelvet beszél, akárcsak mi. Ez a többnyelvűség nagyban hozzájárul a további nyelvek tanulásához és javítja a gondolkodást – mondta Tomšič. A kétnyelvű oktatás fontos szerepei között pedig kettőt – egy nyelvit és egy társadalmit – emelt ki: hozzájárul a nyelvek közötti egyenrangú kapcsolatokhoz, társadalmi szempontból pedig a békés együttélés és a tolerancia alappillérének számít. A DSD I nyelvi diplomát a múlt tanévben letett vizsgával kilenc általános és középiskolás szerezte meg. 

A rendezvény végén Magyar Janez lendvai polgármester szólt a diplomásokhoz, kívánva, hogy a legjobb célokra használják fel a tudásbizonylatot. A kulturális műsort az általános iskolás szavalók, a zeneszámokat a középiskolások szolgáltatták. 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben