kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Emelkedett az óvoda gazdasági ára

dobr kozs40191Dobronak Község Tanácsának szeptember 25-én megtartott ülésén a tanács az idei tanévre vonatkozó óvodai gazdasági ár növelését hagyta jóvá és módosította a költségvetést: a bevételi oldalt 8,3 százalékkal, a kiadási oldalt 6,7 százalékkal csökkentette.

dobr kozs40192Az ülésen Ivanuša Milena, a dobronaki iskola és óvoda igazgatója terjesztette a tanács elé a 2019/20-as évre vontakozó óvodai gazdasági árra a javaslatát. A törvénnyel összhangban elkészített javaslat újabb növekedést tartalmazott, ami az alkalmazottak a törvényileg meghatározott béremeléséből ered. A bölcsődés csoport teljes gazdasági ára az új iskolaévben három százalékkal növekedik és 462,16 eurót tesz ki, a második korosztálynál (4–6 évig) 2,54 százalékos növekedést és 341,37 eurót jelent, valamint a kombinált tagozatban (2–4 évig) 3,31 százalékos áremelkedéssel az óvodai ellátás 347,16 euró. A tanács ugyan elfogadta az óvoda új gazdasági árát, de a vitában felvetődtek javaslatok, hogy a község a beiratkozás ösztönözése érdekében az áremelés különbözetét a költségvetésből fedezze. Elsősorban a nem felhasznált tételek átcsoportosításával, mint amilyen az alpolgármesteri keret. Ahogy viszont a folytatásban kiderült, átcsoportosításra ezenkívül is szükség lesz, hiszen a külön bánásmódot igénylő gyermekek iskolába szállítását határozat alapján a község köteles fedezni. A tagok ismételten megjegyezték, hogy az állam a kötelezettségeit egyre gyakrabban fedezet nélkül ruházza át a községekre. 

Az ülésen a költségvetés módosítására is sor került, amire elsősorban a beruházások miatt volt szükség. A nagyobb módosítási tételt a tagosítás jelentette, amelyre a gazdasági minisztérium idén nem hirdetett pályázatot, valamint a község sportlétesítményeinek beruházására is a tervezettnél kisebb összeg folyt be. A költségvetés 2,11 milliós bevételi oldalát a tanács 1,94 millióra csökkentette, a kiadási oldalt pedig 2,58 millióról 2,41 millió euróra módosította. Az illetékes bizottságokkal egyeztetve a tagok a község féléves ügyviteléről is kaptak tájékoztatót.

A községi hivatal a különfélék alatt arról tájékoztatta a tanácsot, hogy a geodéziai hivatal újraértékelte a lakosság tulajdonában lévő ingatlanokat. Az új osztályozási modell nyilvános közvitájára, valamint a fellebbezésekre október 1-je és 30-a között van lehetőség.

Miután az iskolai tanácsban betöltött tagságáról lemondott Jež Vegi Klavdija, a helyére a tanács Nagy Rožman Mojcát nevezte ki. 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben