kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

A vadászterületet egyelőre nem darabolják fel

hodoskozs40191Hodos Község Tanácsa múlt heti ülésével indította el őszi munkáját. A napirenden a 2019-es költségvetés módosításának elfogadása volt, a bevételek és a kiadások mintegy 4.300 euróval csökkennek. A tanács elvetette az LPN Kompas vadászterületének átalakítását.

Hodos Község Tanácsának ülésén a korábbi jegyzőkönyve elfogadása után a község könyvelője, Bunderla Katalin ismertette a márciusban elfogadott községi költségvetés módosításának tervezetét. Az azóta eltelt időszakban a költségvetésben új sorokat kellett nyitni (a községi ünnep lebonyolítási költségeinek kontója), valamint egyes tételek összehangolása vált szükségessé (megnövekedett a nemzetiségi finanszírozási tétel, amelyet a község és a nemzetiség idén 20:80 arányban oszt fel). Hodoson a bevételi és a kiadási oldalon 4.324 eurós kieséssel számolnak a tervezethez viszonyítva. A bevételeknél az adójövedelem, a tőkebevételek és a donációk terén jelentkeznek kiesések, a kiadások oldalán 7.257 eurós csökkenést terveznek, ami a beruházásokat érinti a legnagyobb mértékben (garázsok, montázsházak felállítása az Ifjúsági Központnál). A tanács által egyhangúlag megerősített módosított községi költségvetés bevétele így 645 ezer euró, míg a kiadási oldal 619 ezer euró.

hodoskozs40192Az LPN Kompas peskovci vadászterületének eltörlésére irányuló kezdeményezést nyújtott be egy civilkezdeményezés Tibola Janez vezetésével. Tény, hogy Hodos, Sal és Péterhegy községekben, ahol az LPN Kompas vadászterülete van, a vadak a mezőgazdasági terményekben már nagyon hosszú ideje óriási károkat okoznak. A termelők nem elégedettek a Kompas munkájával a kárbecslést és a kártérítést illetően, ezért a civilkezdeményezés a vadászterület felosztását javasolja, mégpedig a Krka Goričko, a Kompas és a križevci vadászegylet között. Mivel azonban a kezdeményezők a javaslatukhoz nem mellékelték a vadászterület működtetőjének munkaprogramját és pénzügyi tervét, így a tanács a kezdeményezést nem támogatta, továbbá biztosítékot szeretnének kapni a kártérítésekhez kapcsolódó felelősségteljes viszonyulásra.  

 

A biológiai hulladék külön szállítása Hodosról?

Az ülésen témaként szerepelt, hogy tetőt kap a hulladékgyűjtő központ Salban. A központ három községet – Péterhegy, Sal és Hodos – fed le, így a tervezett beruházáshoz is ezek járulnak hozzá. A hodosi tanács elé a Saubermacher Komunala, a központ üzemeltetője két ajánlatot juttatott el: az egyik 8.700 eurós építési költségeket tartalmaz, a másik 6.700 euróba kerül. Az építési munkálatok körüli szervezéssel és a kivitelező kiválasztásával Sal Községet bízták meg.

Mint elhangzott, egy korábbi ellenőrzésnél a hulladékgyűjtő cég megállapította, hogy nagyon magas arányban kerül biológiai hulladék a háztartásoknál a fekete kukákba. Ebből kifolyólag ésszerű lenne fontolóra venni a biológiai hulladék szervezett külön szállítását Hodosról is. A tanács úgy döntött, a témára a későbbiekben visszatérnek.

 

 

MCSi Design