kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Muravidéki törvény: pozitív mérleg

murtorv41191A Muravidék gazdaságfejlesztésére a szlovén kormány 2009-ben elfogadta az úgynevezett muravidéki gazdaságfejlesztési intervenciós törvényt, melynek célja a gazdaság serkentése, a versenyképesség növelése, a fejlesztési projektek megvalósításának segítése, új munkahelyek létesítése volt. 

A törvényt kétszer – 2015-ben és 2017-ben – két-két évre meghosszabbították, többször a Muravidéki Gazdasági Kamara kezdeményezésére is módosították. A törvény hatálya ez év december végén szűnik meg.

– A törvény kitűnő példa arra, miként kell az államnak reagálnia a gazdaságilag lemaradó régiókkal szemben – mondta tájékoztatójában a muravidéki törvény hatásának értékelésekor Cantarutti Aleš, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára. – A törvény intézkedései révén keretet biztosított a vállalatok versenyképességének javítására, a foglalkoztatás ösztönzésére, a beruházások adókedvezményeire, valamint a muravidéki projektek elsőbbségi elbírálását jelentette. A Muravidék akkor a legfejletlenebb régió volt 11.407 nyilvántartott munkanélkülivel, ami 2018-ban 6.400 főre csökkent – tette hozzá az államtitkár. Cantarutti véleménye szerint a törvény nagyon jól szolgálta célját a Muravidéken, ahol a 2008-as gazdasági válság idején a legkevésbé fejlett infrastruktúrával, akadozó vízellátással küzdöttek, és eközben a régió nagyvállalatai – Mura, Pomurka – sorra mentek csődbe. A jogszabály a muravidéki 27 község, valamint három Dráva-menti község térségére terjedt ki.  

murtorv41192– A muravidéki gazdaság ösztönzését szolgáló törvény támogatásainak köszönhetően 1.092 új munkahely nyílt és 516 gazdasági társaság alakult, melyek még mindig működnek – emelte ki Drofenik Marko, a regionális fejlesztéssel foglalkozó igazgatóság vezérigazgatója. – A versenyképesség növelésére kilenc pályázat jelent meg 40 millió eurós kerettel, ennek a realizációja 28 milliónál tart. A támogatott projektek száma 261 volt. A munkanélküliek foglalkoztatásáért járó támogatást 259 vállalat igényelte, amelyek összesen 192 személyt alkalmaztak és 800 ezer euróban részesültek. A beruházási adókedvezmények összege 12 millió euró volt 1.700 cég esetében – sorolta az igazgató. A törvény továbbá támogatást biztosított a muravidéki vízvezetékhálózat kiépítésére, az Expano pavilonra és a SeeMeet üzleti fórumra. A törvény lehetővé tette a start up cégek és a szociális vállalkozások támogatását is.

A muravidéki intervenciós törvény az év végén lejár, a régió fejlődésének további útját Drofenik a regionális megállapodás keretében látja. A megállapodáshoz 18 projekt tartozik. A muravidéki vízvezetékhálózat II. fázisának építésére 33 millió eurót irányoztak elő, de támogatásban részesül nyolc ipari övezet bővítése is. A törvény hatályának megszűnése után a kevésbé fejlett határmenti térségek fejlesztésére kormányprogram készül a 2020–2023-as időszakra vonatkozólag.    

 

A muravidéki törvény statisztikája

– a törvény hatálya: 2009–2019

– 261 támogatott beruházás

– 33 millió euró a közvetlen fejlesztésekre

– 140 millió euró a muravidéki vízvezetékhálózat kiépítésére

– 40,3 millió a versenyképesség erősítésére

– 1.700 vállalat 12 millió adókedvezményben részesült

– 516 újonnan létrejött gazdasági társaság

– 1.092 új munkahely

 

 

MCSi Design