kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Muravidéki vízicirkusz

cim viz4219A muravidéki vízvezetékhálózat „A” rendszerében vízből ugyan nincs hiány, de annál inkább hiányzik az együttműködési készség. Nagypalina Község még mindig nem hajlandó csatlakozni a régió közös vízellátási rendszeréhez, ez azonban a projektszerződés megszegését jelenti, ami a 24,5 millió eurós támogatás visszafizetését vonja maga után. Egy összegben, késedelmi kamatokkal, a közös üzemeltetéshez a szerződés szerint társult hat másik község kárára is. Mindez persze magasabb fogyasztói árakat is eredményezne.

 

 

Nagypalina továbbra is külön úton jár

 

Nagypalina máig sem csatlakozott a vízvezetékhálózat „A” rendszeréhez, sem annak egységes üzemeltetéséhez, pedig erre minisztériumi felszólítást is kapott. Gerenčer József, a lendvai Öko-Park Kft. igazgatója elmondta, hogy Nagypalina önkormányzata hétfőn lekérte az „A” rendszerre vonatkozó tulajdonjogi szerződés 1. számú mellékletét. A projektszerződés megsértése 24,5 millió euró visszafizetését jelentheti.

Hogy milyen szándékkal kérte le a dokumentumot Nagypalina Község, nem tudni pontosan, de nyilvánvaló, hogy a községben foglalkozni fognak az üggyel. A muravidéki vízvezetékhálózat „A” rendszere 2015 óta működik, egységes üzemeltetője a lendvai Öko-Park Kft. A rendszer hat községben (Lendva, Dobronak, Kebele, Tornisa, Odrijánc, Cserencsóc) biztosítja a vízellátást a gyertyánosi és a tornisai kutakból egységes áron, ahogy ezt a projektszerződés is meghatározza. A projektszerződést aláírta Nagypalina is, azonban a hálózat üzembe helyezése óta nem teljesíti a kötelezettségeket, nem csatlakozott sem az egységes rendszerhez, sem az egységes üzemeltetéshez, továbbra is saját kútból és saját hálózaton keresztül biztosítja a vízellátást, valamint határozza meg a víz árát, és a korábbi sok felszólítás sem hozott ebben előrelépést. Nagypalina vezetése nem ért egyet az „A” rendszer infrastruktúrájának tulajdonjogi felosztásával, ezért nem csatlakozik hozzá. A többi hat község már az elején csatlakozott az egységes üzemeltetési rendszerhez.

A muravidéki vízvezetékhálózat („A”, „B”, „C” rendszerek) az EU regionális fejlesztési, szociálügyi és kohéziós alapjának támogatásával épült ki a környezetvédelmi minisztérium hozzájárulásával. A támogatásban részesült községek elfogadták a szerződéses projektfeltételeket, többek közt azt is, hogy a rendszer első ötéves működése alatt nem vezetnek be jelentős változást. A szerződéses feltételek megszegése a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium által befektetett összeg – az „A” rendszer esetében 24,552.318,11 euró – teljes visszafizetését vonhatja maga után. Ennek behajtása mind a hét községet érinti, tehát azt a hatot is, amelyek már csatlakoztak a rendszerhez és az Öko-Park Kft.-vel aláírták a közös üzemeltetési szerződést.

cim viz42192A minisztérium a szeptember 16-ai, a támogatás visszafizettetéséről szóló figyelmeztetést Cserencsóc Községnek, a rendszer koordinálójára címezte azok után, hogy a tárca augusztusban a terepen megállapította, hogy az Öko-park Kft. nem végez közszolgáltatást (ivóvízellátást) Nagypalinán és a község területe nincs a rendszerre kapcsolva. A figyelmeztetésről értesült a többi hat község is.

A Nagypalina által a községben szolgáltatott víz nem keveredik az „A” rendszerben lévő vízzel, az Öko-Park Kft. így semmiféle jogi felhatalmazással nem rendelkezik a nagypalinai vízellátás ügyében. Az egységes üzemeltetői szerződést aláíró községek polgármesterei részéről született egy korábbi határozat, miszerint a támogatás visszafizettetése esetén a rájuk eső összeget bírósági úton behajtják Nagypalina Községtől.

Markoja Vera, az „A” rendszert koordináló Cserencsóc Község polgármestere kedden délután lapunknak kijelentette, hogy Nagypalina nem reagált a minisztérium figyelmeztetésére, illetve nem is továbbította a minisztérium által követelt nyilatkozatát az „A” rendszerhez való csatlakozásról és az egységes üzemeltetési szerződés aláírásáról. Markoja pénteken a rendelkezésére álló anyagot továbbítja a minisztériumhoz, a palinaiak csatlakozási nyilatkozatával vagy anélkül.

Jaklin Damjantól, Nagypalina polgármesterétől lapzártáig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

 

Nem lényegtelen elem

A víz árának kalkulációjában nem lényegtelen elem az amortizáció aránya, hiszen jelentősen hat a fogyasztói ár alakulására. Mivel Nagypalina még nem csatlakozott a muravidéki vízvezetékhálózathoz, még nem történt meg a hálózati fővezeték tulajdonjogi felosztása sem. A felosztást el lehetne végezni Nagypalina nélkül is, így viszont az infrastruktúra értéke – ami alapja az amortizációs összeg kiszámításának – magasabb lenne, mint jelenleg. Ebből kifolyólag a hálózatdíj is emelkedne, s ezzel a fogyasztói ár is. Jelenleg az amortizáció összege községenként különböző, s nem minden község számolja el, ami szintén nem a projektszerződés szerinti eljárás – figyelmeztet a környezetvédelmi tárca. Az amortizáción kívül a községeket a forgalmi adó behajtása is fenyegeti. Mindezek végül súlyosan érinthetik a fogyasztókat is.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben