kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Most már csődben van az Ecos Center is

ecos4219Tovább bonyolíthatja és időben elodázhatja a lendvai biogázerőmű ökológiai szanálását, hogy október 10-én csődbe jutott az Ecos Center Kft., mely az Ecos biogázerőművet működtette Lendván. A bűz miatt sok kellemetlenséget okozó létesítmény immár negyedszerre kerül árverésre.

A Muraszombati Körzeti Bíróság a múlt héten az Ecos Center Kft. ellen csődeljárást indított el, mely a már szintén csődben lévő Ecos Kft.-n keresztül (bérleti formában) működtette a megannyi kellemetlenséget okozó lendvai biogázerőművet. A kft.-k Pavlinjek Jože családi vállalkozásai. Az Ecos biogázerőműve már 2017 ősze óta nem működik, nem is rendelkezik azóta környezetvédelmi engedéllyel. Az üzemelést a több szabálytalanság – többek közt a kétes eredetű hulladék meg nem engedett feldolgozása – megállapítása miatt az Ecos Center kénytelen volt leállíttatni. Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség elrendelte, hogy gondoskodniuk kell a tartályokban maradt erjesztési maradékokról és az udvar ökológiai szanálásról. A kiszabott feladatokat nem végezték el.  

Negyedik alkalommal kerül most árverésre az Ecos biogázerőmű, melynek becsült felszámolási értéke 3,7 millió euró. Matjaž Nanut csődgondnok az Ecos vagyonát a Raiffeisen – Landesbank Steiermark főhitelezőre tervezte átruházni, de a bank a természetbeni vagyont nem fogadta el.

A létesítménynek azonban van egy, a nyilvánosság előtt még nem ismert vásárlója is, amely a létesítményt jelentősen csökkentett, mintegy 600 ezer eurós árért kívánja megejteni. A felkínált összeget a bíróság nem kifogásolja, s felkérte az ügylet véleményezésére a Raiffeisent is. Ha a hitelező nem ellenzi, hamarosan meg lehet hirdetni az árverés dátumát 600 ezer eurós kikiáltási ár mellett.

Két év alatt az Ecos biogázerőmű állapota sokat romlott, és teherként ott van még az erjesztési tartályokban maradt mintegy 21 ezer köbméternyi bomló anyag eltakarítási kötelezettsége és az ökológiai szanálás is. A hulladék kezelése költséges, a becslések szerint 2,3 millió eurót tehet ki. Az eltakarításra és a telek szanálására felügyelőségi határozat már régóta van, de eddig nem hajtották azt végre. Az erjedő anyagok elszállítása megtörténhetne erre felhatalmazott szállítóval is a cég költségeire, ennek behajtása azonban nem tűnik megvalósíthatónak, mert a csődbe jutott két Ecos-cég vagyonának értéke nem fedezné ezt. Előfordulhat, hogy mindez végül az adófizetők pénzéből történik meg.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben