kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Tavasszal megerősítik a benicei Mura-gátat

frisco4219A Frisco 2.2. elnevezésű projekt múlt heti hotizai nyitókonferenciáján elhangzott, hogy az árvízveszély csökkentésére munkálatok kezdődnek a Mura-gáton Benicénél. Az Interreg Szlovénia–Horvátország keretében megvalósuló beruházás értéke 1,35 millió euró. Gyertyánosnál is javítják majd a töltést, de más forrásból.

Sokszor megtapasztalhatta már a Lendva-vidéki ember, milyen erővel bír és milyen veszélyt jelent a megáradt Mura. A folyó mellett lévő települések Spodnja Bistricától Benicéig (mintegy 30 kilométeres szakasz) komoly árvízveszélynek vannak kitéve. A veszéylt bizonyos szakaszokon a rossz állapotban lévő töltések csak fokozzák.

Az Interreg Szlovénia–Horvátország 2014–2020 határon átnyúló együttműködés keretében elindított Frisco projekt intézkedései az árvízveszély csökkentésére irányulnak a Muravidéken és a Muraközben. A Frisco 1.1. projekt az árvíz veszélyeivel, megelőzésének elméletével és terveivel foglalkozott tanulmány formájában, míg a Frisco 2.2. már konkrét intézkedéseket tartalmaz és vissza nem térítendő támogatást hoz.

A Frisco 2.2. nyitókonferencián jelen volt Stražar Suzana (Szlovén Vízügyi Igazgatóság) és Bunič Danijel (a Mura és a Dráva folyók Vízügyi Igazgatósága), Kustec Anton, (a Szlovén Vízügyi Igazgatóság Mura Szektora), Magyar Janez, Lendva Község és Dražen Crnčec, a horvát Szentmárton polgármestere, akik a program szakmai és védelmi jelentőségét hangsúlyozták, illetve a szomszédos települések jó együttműködésének fontosságát emelték ki. A Frisco 2.2. célkitűzéseit a Muraközben már megvalósították, teljes egészében elkészült az új töltés, részben új nyomvonalon Szentmárton, Hlapičina és Križovec között. A megmagasított és szilárdabb gát 65 lakóházat és több mint 200 polgárt véd az árvíztől.

A Frisco 2.2. projektben résztvevő felek mindezeken felül hangsúlyozzák, hogy jelen esetben az árvizek megelőzésénél, a közös ügynél ismét össze tudtak fogni a Mura két partján élő emberek, függetlenül attól, hogy Horvátország és Szlovénia között a Muravidéken sem tisztázódott még a határvonal kérdése. Ebből a szempontból a projekt rendkívüli jelentőségű mindkét ország számára – fogalmazott Stražar Suzana, s hozzátette, hogy a Frisco 2.2. ugyan a Mura-gát muraszentmártoni, illetve benicei szakaszának újjáépítésére vonatkozik EU-s társfinanszírozással, de megjavítják a töltés gyertyánosi részét is saját forrásból, a vízügyi illetékből. A térségben a Mura-gátat teljes egészében szanálni fogják. A magasgátak a Mura mindkét oldalán 4.600 embert, ötezer épületet és 1.900 lakóházat védenek meg a folyó veszélyeitől.

 

 

A projekt megvalósítási határideje 24 hónap (2018. szeptember 1-től 2020. augusztus 31.), főpartnere a Szlovén Vízügyi Igazgatóság és a Horvát Vizek Igazgatósága. A gát újjáépítése és felújítása 2020 tavaszán kezdődik el, miután a novemberi kiírást követően kiválasztják a munkálatok kivitelezőjét, várhatóan februárban. Benicénél mintegy 890 méter hosszúságban szorul felújításra gát, melyre már érvényes építési engedéllyel rendelkeznek. A benicei fejlesztés értéke 1,35 millió euró, melyet az Interreg V-A Szlovénia–Horvátország Régiófejlesztési Alap támogat. Benice határában a gátfelújítás elsődleges feladat, de a Mura vonalán van még néhány kritikus pont – mondta Kustec.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben