kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

A költségvetés kiindulópontjairól Lendván

lekozs4319Lendva Község Tanácsának múltheti ülésén előterjesztették a 2020-as költségvetés kiindulópontjait. A tervezett bevétel mintegy 12 millió euró, a folyó kiadások becsült összege pedig 7,8 millió. A tanács első olvasatban megvitatta az alacsonyabb telekhasználati díjat hozó rendeletet is.

Lendva Község december végére tervezi a 2020-as költségvetés elfogadását január 1-jei hatállyal, így nem lenne szükség az ideiglenes finanszírozás bevezetésére. A költségvetés kiindulópontjait Laj Ferenc, a községi pénzügyi osztály vezetője ismertette. A költségvetés tervezett bevétele (az állami és EU-s beruházási keretek nélkül) 9,7 millió euró (2,4 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben). A tételből a község saját forrásai 3,1 milliót jelentenek. Ide sorolható egyebek mellett a telekhasználati díj (900 ezer euró), az ingatlanadók (100 ezer euró), az idegenforgalmi illeték (150 ezer euró), a községi illetékek, bírságok (155 ezer euró), a bérleti és koncessziós díjak (1,5 millió euró, ebből 450 ezer a kilátótorony belépődíja). Az állami költségvetésből érkező céleszközöknél a község kétnyelvű ügyvitelére 300 ezer eurót terveztek (ebből 220 ezer a nemzeti közösség részére), a községközi rendészetre 100 ezer eurót, a színházi tevékenységre és a családi kisegítőkre 50 ezer eurót.

 

 

A kiadásokat 7,8 millió euróra tervezik, ebben a legmagasabb tételt a szociális folyósítások jelentik, majd következnek a közigazgatás és a kultúra, a turizmus és a gazdaság ügyeivel kapcsolatos kiadások. Lendva Község jövő évi beruházási kerete mintegy 2,5 millió euró, amit többnyire a közművek karbantartására (víz- és csatornahálózat, utak, közvilágítás) és a község tulajdonában lévő épületek gondozására fordítanak. A fejlesztési projektek finanszírozásai pályázatfüggők.

Lendva Község Tanácsa első olvasatban hosszan tárgyalta az új telekhasználati díjról szóló rendeletjavaslatot. Az idén többek körében felháborodást okozó díjat a jelenleg hatályban lévő rendelet és a korrekciós faktorok szerint számolták el úgy a beépített, mint a beépítettlen telkek után. A polgárok nem minden esetben voltak elégedettek a kérdésük kezelésével sem a községházán. A javasolt rendelet a beépített és beépítetlen telkek használati díjának aránytalanságát igyekszik felszámolni, és második olvasatban történő elfogadása esetén 2020. január 1-jével lép életbe. Jelentős változás várható a díjkivetés területén, a beépítetlen telkek korrekciós faktora 0,1-ről 0,03-ra csökken. A község ismét felhívja a telkek tulajdonosait, ügyeljenek a telküket érintő változások időbeni bejelentésére.

A rendeletjavaslat ismerteti a díjfizetés alóli felmentések feltételeit is. A jogi személyek díjcsökkentésben részesülhetnek, ha Lendva községi állandó lakhelyű munkanélkülit foglalkoztatnak legalább két évre. Annak ellenére, hogy az utóbbival nem minden tanácstag értett egyet, mint elhangzott, a község valami módon mégis segíteni kívánja a gazdaságot.

 

Az ülésen bővült a kitüntetettek listája

Lendva Község Tanácsának döntése alapján idén egy községi elismerést és egy plakettet osztanak ki. Elismerésben Misja Beno sikeres sportoló, többszörös országos taekwondo-bajnok, plakettben pedig a 60. jubileumát ünneplő Lendvai Zeneiskola részesül. Magyar Janez polgármester polgármesteri elismerésben részesíti Belovič Bijankát, míg polgármesteri emléklapot Vörös Kalmár Valerijának, Bence Lajosnak, Rajko Stuparnak, Lebar Teodornak, valamint a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Népi Egyetemnek nyújt át. A legrendezettebb település 2019-ben a községi értékelő bizottság véleménye szerint Hosszúfalu. A kitüntetéseket Lendva Község pénteki ünnepi rendezvényén osztják ki a Színház- és Hangversenyteremben.

A statutáris-jogi kérdésekkel és a községi elismerésekkel foglalkozó bizottság kiírására hét javaslat érkezett, közülük kettő javaslat nem tett eleget a feltételeknek. Mielőtt azonban a községi tanács megerősítette a kitüntetésekre javasoltak listáját, felmerült a kérdés, miért nem szerepel a jegyzéken a 60. évfordulóját ünneplő Népi Egyetem. A magyarázat: a bizottság csak a kiírásra beérkező javaslatok közül jelölhet, és a Népi Egyetemre nem érkezett ajánlás. Ennek nyomán Magyar Janez polgármester hiánypótlást javasolt, s a polgármesteri emléklap odaítéléséről született döntés. A hasonló esetek megelőzésére Süč Dejan tanácstag olyan határozat elfogadását kezdeményezte, mely a jubiláló intézmények kitüntetését a bizottság kiírásától különválasztva tenné lehetővé, egyszerűsített módon. A javaslatról egyelőre nem született döntés.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben