kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Mákos, fahéjas vagy inkább hagyományos?

male4319A kukoricamálé a szegényember süteménye volt, amit főleg faluhelyen készítettek az asszonyok olyan alapanyagokból, melyek minden kamrában megvoltak. A gazdasszony hamar kikeverte a tésztát, a sparhelt pedig úgyis mindig be volt fűtve. Így tették laktatóbbá az ebédet, ha csak egyszerű leves került az asztalra.

A Muravidéken szépen megőrizték a málékészítés hagyományát. Hagyományos és modern változatait is előszeretettel készítik falun, városon egyaránt. Nem meglepő, hogy a kulináris rendezvények sorában a Málénap is kivívta magának a figyelmet, hiszen évről évre többen látogatják és mindig több a jelentkező is. A gyertyánosi faluotthonban pénteken bárki bemutathatta, milyen kukoricamálét tud sütni, de az is jól érezhette magát, aki kóstolgatni, társalogni szeretett volna. A hangulatot kultúrműsorral is fokozták.

– A gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület ötödik alkalommal szervezte meg a Málénapot, ami most már bevált és népszerű esemény. A rendezvényen vidékünk legfinomabb hagyományos, illetve újragondolt máléreceptjeit keressük évről évre. Idén 28-an jelentkeztek a felhívásunkra a Muravidékről – Gyertyános, Pincemajor, Benice, Žižki, Hármasmalom, Felsőlakos, Lendva, Ižakovci, Petesháza, Csente –, illetve Magyarországról Bejcgyertyános, Nagykanizsa, Kiskanizsa és Andráshida településekről. Így összesen 38 minta került a zsűri elé 23 klasszikus és 15 modern recept alapján – számolt be Göncz Vaupotič Elvira a szervezők nevében.

 

 

A klasszikus kukoricamálé kukoricaliszt, cukor, tej és tojás, illetve zsiradék hozzáadásával készül. Ebben a kategóriában a muravidéki hagyományokra való tekintettel a rendezvény szervezői idén először azt is meghatározták, hogy a süteménybe ezeken kívül csak lekvár, tejföl és alma kerülhet. Az újragondolt málék viszont bármilyen hozzávalókkal készülhettek, a készítő ízlésére, kreativitására vagy bevált receptjére bízták. A formai megjelenésben is teljes alkotói szabadságot kaptak a versenyzők, így különleges máléköltemények is születtek.

A zsűriben Toplak Angela Kapcáról, Nagy Drágica Gyertyánosból és Berki Árpád Lendváról foglaltak helyet. Nem volt könnyű dolguk, de végül sikerült rangsorolni a legjobb süteményeket. A hagyományos málék versenyében a legfinomabb süteményt Režonja Marija készítette Gyertyánosból, így a zsűri aranyelismeréssel díjazta. A második Recek Anka lett Žižkiről, a harmadik pedig a csentei bortermelő egyesület, valamint Geld Blanka Csentéből. A legfinomabb modern málét Novak Snežana készítette Lendváról. Ennek a versenyszámnak az ezüstérmese Farics Dorisz lett Petesházáról, míg a harmadik helyen Peček Gabrijela Lendváról és Vöröš Sandra Gyertyánosból osztozott. A legötletesebb recept címet pedig a kiskanizsai Árvácska Dalkör érdemelte ki.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben