kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Nyílt nap a Lendvai Egészségházban

eghaz4319Szombaton a Lendvai Egészségház nyílt napján ismét a megelőzésre és a tájékoztatásra fektették a hangsúlyt. Szerveztek szűréseket, északi gyaloglást szakmai vezetéssel, bemutatkozott a fogászat és először voltak jelen a szlovén onkológiai betegek egyesülete keretében működő muraszombati önsegélyező csoport tagjai is.

Nagy számban vonzotta az érdeklődőket az egészségház nyílt napja szombaton délelőtt, főleg a fiatalabb korosztály figyelmét keltette fel a néhány év kihagyás után újra megszervezett baleseti mentési gyakorlat. Az udvaron színlelt baleset helyszínén egy sérült mentését mutatták be a sürgősségi betegellátók a lendvai önkéntes tűzoltók segítségével, majd az újraélesztést automata defibrillátor alkalmazásával. Emellett az egészségnevelési központ keretében vércukor- és vérnyomásszintet mértek és szakmai vezetéssel egyórás gyalogtúrát szerveztek nordic walking-botokkal, valamint a Dora, Zora és Svit szűrőprogramokról is többet meg lehetett tudni. A fogászat az egészséges fogíny hónapjában a fogak és a fogközök helyes tisztításának fontosságára hívta fel a figyelmet. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen pedig idén is kedvezményes áron lehetett igényelni a védőoltást.  

 

 

Požgai Horvat Olga, az egészségház igazgatója elmondta, a nyílt napon a rákos megbetegedéseket megelőző programok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség megelőzésére fektették a hangsúlyt. Elsősorban azokra a tevékenységekre, amelyek a Lendvai Egészségház feladatkörébe is tartoznak: „Idén újdonságnak számított az északi gyaloglás, valamint a rózsaszín október – az emlőrák elleni küzdelem hónapja – keretében első alkalommal voltak jelen a Szlovén Daganatos Betegek Egyesületének égisze alatt működő muraszombati önsegélyező csoport tagjai. Szeretnénk, ha a jelenlétük a jövőben rendszeressé válna azért is, hogy az emberek minél többet megtudjanak a daganatos megbetegedésekről és megelőzésükről.”

Az önsegélyező csoport standján nagyon sok tájékoztató anyaggal szolgáltak az érdeklődőknek. Néhány csoporttaggal a csoport koordinátora, Vugrinec Mária a saját tapasztalatairól is mesélt, lapunknak pedig kiemelte, hogy jelenlétükkel igyekeznek az egészséges emberekkel megosztani minél több információt a daganatos betegségekről és a korai felderítés fontosságáról a gyorsabb és hatékonyabb kezelés érdekében, valamint az önvizsgálat és a mammográfia jelentőségéről is: „Ameddig az emberek nem szembesülnek a betegséggel, mintha tartanának a daganatok létezésétől a környezetükben. Ritkán közelítik meg a standunkat, pedig a tájékozottság hasznos, főleg amikor a betegség jelentkezik, hogy időben fordulhassanak segítségért.”

A standokon jelen volt a Muravidéki Rákellenes Egyesület és a Muravidéki Vöröskereszt Egyesülete kiadványokkal, amelyekről Petrás Teodóra és Branislava Belovič tájékoztatott bővebben. A brosúrák elsősorban a cukorbetegek, a túlsúlyosak, a magas vérnyomással, magas koleszterin- és trigliceridszinttel küzdő betegeknek készültek, illetve recepteket is tartalmaznak. Néhány ezek közül magyar változatban is megjelent.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben