kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Lendvai lepkék, szálljatok!

zenisk44199A Lendvai Zeneiskola megalakulásának 60. éve tiszteletére október 23-án megtartott ünnepi előadáson a Színház- és Hangversenyteremben a köszöntők és a felszólalások a zenéről és a zenéhez köthető asszociációkról szóltak.

A Lendvai Zeneiskola 1959 októberében nyitotta meg kapuját, s azóta folyamatosan fejlődve minőségi zenei képzést végez. Jelenleg Lendván és két kihelyezett tagozatában összesen 327 tanulója van. Magyar Hajnalka iskolaigazgató ünnepi köszöntőjében a jelenlegi zeneoktatási programok mellett a táncművészeti képzést is kiemelte, mely új lehetőségként és kihívásként van jelen a művészeti nevelésben. A zene összekötő erejéről és a profi zenészképzésre is erősen ható jellegéről is szólt. Emellett hangsúlyozta a zenei nevelés pozitív hatását a motorikus készségekre, az egyén munkamoráljára és tudati, valamint érzelmi fejlődésére gyakorolt hatását. Az iskola növendékei közül jelenleg is 10-en tanulnak a ljubljanai és a maribori zeneakadémiákon, illetve balett-konzervatóriumokban, s keresik a lehetőséget a nemzetközi porondokon is a zenei és tánckarrierhez. A beszéd végén köszönetet mondott mindenkinek, akik bármilyen módon alakították vagy alakítják a zeneiskola történetét, külön kiemelve az alapító Lendva Község szerepét.

 

 

Magyar Janez polgármester is kimagaslónak nevezte a Lendvai Zeneiskolában zajló zenei és táncnevelési tevékenységet. – Ahogy az Európa Kulturális Fővárosa 2025 lendvai pályázati szimbólumának számító lepke az átalakulás során csodálatos pillangóvá válik és elillan egy szebb élet felé, úgy segítjük mi, szülők és tanárok a gyerekek kezdeti lépéseit, míg csodálatos, művelt és nyitott egyéniségekké válnak – mondta Magyar Janez polgármester beszédében. Az iskola jubileumához az Oktatási Minisztérium nevében Mateja Dober Emeršič, az Óvodai és Általános Iskolai Igazgatóság vezetője is gratulált, ünnepi köszöntőjében kiemelve az iskola és a zenei oktatás jelentőségét.

A rendkívül jól megszerkesztett koncert-menüben az iskola zenekarai és balettcsoportja mellett Horvat Manja balettszámmal, Hozjan Luka és Hozjan Matija gitárosok, Gal Alja és Ferenc Katja fuvolisták, Jereb Sankovič Borut és Ferčak Gašper ütőhangszeresek, Matajič Miha és Pal Laura hegedűsök, Žabot Kristina és Köveš Sara zongoristák, illetve Jordaki Lucija Enya szaxofonos adta egymásnak a színpadon a képzeletbeli stafétabotot egy-egy szál rózsa formájában, jelezve, hogy megvan a folytonosság az elemi és a konzervatóriumi-akadémiai képzés felé.

Az ünnepség Kocuvan Suzana korábbi igazgató köszöntésével – aki 2005-ig vezette az intézményt – ért véget.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben