kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

A távfűtés ára változatlan marad

futes44191Lendván a geotermális távfűtés mint községi választható gazdasági közszolgáltatás 2016-ban indult. Koncessziós hőszolgáltatója a jogi átszervezés után a Petrol, míg korábban a Petrol Geoterm volt. A fűtés ára változatlan marad, bár az elszámolásnál van még néhány vitatott pont.

A Lakásgazdálkodási Vállalat mintegy 650 lakás üzemeltetője Lendván, s közvetlen feladata nincs a távfűtéssel, a geotermális hőszolgáltatás elszámolásával.

– Mintegy két éve a vállalatunk csak az energiaelosztók és a kalóriamérők összeírását végzi, és ezt a feladatot is külső, megbízott cég látja el. A leolvasott adatokat mi továbbítjuk a Petrolhoz a fűtés elszámolására, majd ők állítják ki a számlát a lakótömbök lakóinak – mondta Kolenko Igor, a lendvai lakásgazdálkodási cég igazgatója.

futes44192A 2016-os évben távfűtési hőelszámolási problémák jelentkeztek, de az egyes kazánházak csatlakozási erejének korrigálása után megtörtént a befizetett többletek visszajuttatása. Prošič Enestől, a lakótömbi fűtési bizottság akkori képviselőjétől megtudtuk, hogy tisztázásra váró problémák viszont még most is vannak. Az ügyben már májusban megbeszélést kértek, de mint Kolenko elmondta, erre hamarosan, most ősszel sor kerül. A gondok az energiaelosztásban vannak, amire remélhetőleg megoldást is tudnak találni.

Mivel lejárt az energiamérők üzemelési ideje, a Lakásgazdálkodási Vállalat minden lakásban minden fűtőelemen lecseréli a 2009-ben felszerelt mérőket. Az új mérők darabára 22 euró, s ha nem áll rendelkezésre az összeg ennek fedezésére a társasházi tartalékalapban, akkor a lakóknak lehetővé teszik a 3–4 havi törlesztést. Egyébként a kazánházakban nem terveznek olyan jellegű karbantartásokat, amely fűtéskiesést okozna.

Kolenko Igor ismét kiemelte, a fűtőtestekre szerelt készülékeket az egy lakásban egy kalóriamérő rendszere válthatná fel, de a jelenlegi fűtési rendszer ezt nem teszi lehetővé. Tíz kazánház működik geotermális energiával a vállalat üzemeltetésében, ebből Lendván négy (Kranjec, Župančič és Tomšič utca, valamint a TLP). Egyedi fűtés a régi Nafta-blokkokban van Lendván, a Župančič utca 13. és a Fő utca 73. alatt, valamint a külső fűtőházakban Dobronakon, Cserencsócon, Nagypalinán és Bistricán, ahol olajjal fűtenek. Lendván a Župančič és a Tomšič utcát a távfűtéstől elkülönítve is lehetne fűteni, a többi esetben a fűtőházak rendszere ezt nem teszi lehetővé, illetve költséges lenne. Lendván a Kranjec utcában 165, a Župančič utcában 125, a TLP-n 128, a Tomšič utcában 196, azaz összesen 614 lakóegység fűtése történik távfűtéssel, geotermális energiával.

A Petrol Geotermnek a Lendván végzett gazdasági közszolgáltatásról szóló 2018-as beszámolójában olvasható, hogy közel 6.000 MWh hőenergiát szolgáltatott, ennek 88 százalékát megújuló energiaforrásból, a fennmaradó 12 százalékot a földgáz jelenti. A hőenergia árát az Energetikai Ügynökség hagyja jóvá, melynek variábilis része tavaly október 1-től 22,9 euró, a fix költség pedig 3.514,1 euró/MWh. A fűtés jelenlegi elszámolási módja, a variábilis és a fix költségek 32:68-as megosztási aránya nem ösztönöz takarékoskodásra. Az ár jelentős eleme a kazánház csatlakozási erejének meghatározása is, ami eddig megbeszélés, és nem műszaki-gépészeti paraméterek alapján történt – figyelmeztet Kolenko, s hozzáteszi, hogy szükséges a szolgáltatott energiamennyiség ellenőrzése is. Ez sem lényegtelen, hiszen Lendván több lakótömböt energetikailag szanáltak már.

A Petrol Geoterm 2018-ban 7.670 euró koncessziós adót fizetett a községi költségvetésbe. 2020-ban Lendván az 5.400 MWh hőszolgáltatás mellett 404 ezer euró bevételre számítanak. Nagyobb karbantartást és újabb csatlakoztatásokat nem terveznek. Lendva Község Tanácsa a Petrol hőszolgáltatási programjából legutóbb hiányolta a hálózat bővítését, korszerűsítését. A fejlesztéshez a községi hivatal irányelveket készít, s továbbítja a koncessziós joggal rendelkező Petrol Geotermhez, hogy építse be 2020-as programjába. A fűtés ára az ideihez képest nem változik.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben