kele
perec1
garas1
64. évfolyam
4. szám
Megjelenés:
2020. 01. 30.
kiscim0420
 

Foci(el)akadémia

cim akad4519Még 2018 májusában a Lendvai Labdarúgó Akadémia keretében a kétnyelvű középiskola mellett épülő műfüves pálya ünnepélyes alapkőletételénél (képünkön) elhangzott, hogy az utánpótlásnevelésben újabb mérföldkőhöz értünk. A fociakadémia ügye azonban elakadt, legalábbis igencsak akadozik. Akkor a 2018-as év szeptemberére, majd az idei év elejére tervezte a lendvai Nafta 1903 Labdarúgóklub a pálya átadását, de erre még mostanáig sem került sor, így még mindig szinte az alapkőnél tartunk, nem pedig mérföldkőnél.

 

 

A műfüves pálya több mint egy éve készül

 

A lendvai labdarúgó utánpótlásnevelő központ projektje 2017-ben indult el Lendván. Azóta az utánpótlásnevelés eredményesen folyik, 2018 májusában pedig az ünnepélyes alapkőletétellel elvileg elindult az építkezés is. A beruházás megvalósítása azonban csigalassúsággal halad.

Tavaly május 29-én ünnepélyes keretek között került sor a Lendvai Labdarúgó Akadémia műfüves pályájának alapkőletételére a kétnyelvű középiskola melletti területen. Kocsárdi Gergely, a Nafta 1903 klubigazgatója akkori beszédében a pálya megépülését augusztusra tette, de az engedélyek beszerzése és az előre nem látott nehézségek miatt a munkálatok csak 2018 szeptemberében kezdődtek el. A beruházás kivitelezésének jogát a Best Grundbau Kft. szerezte meg, amely a lendvai Legartis céget bízta meg a munkálatok elvégzésével. Az időjárási viszonyok akkor az építkezés végső fázisát – a műfű lerakását – az idei év tavaszára tolták, az akadémia fiatalabb korosztályos csapatainak edzéseire és versenyeztetésére tervezett műfüves pálya azonban a mai napig nem szolgálja a munkát.

 

 

Az ügyben levélben felkerestük Végh Gábor klubelnököt, akinél a Lipa szálloda melletti, öthektáros területre tervezett beruházásról, valamint a dobronaki alközpontba tervezett kisebb beruházás állapotáról is érdeklődtünk, de lapzártánkig nem érkezett válasz az elnöktől. Információink szerint viszont az iskola melletti pályán tavasszal a műfű lerakása előtt kiderült, hogy a felhordott homokréteg nem egyenletes, így nyáron a többlethomok eltávolítása következett. Ezek után a munkálatok újra leálltak. Nem hivatalos információk szerint újabb fejlemények november végére várhatók.

Kérdést intéztünk Horváth Ferenchez, a muravidéki csúcsszervezet (MMNÖK) elnökéhez is abból kiindulva, hogy a Lendvai Labdarúgó Akadémia és az utánpótlásnevelés projektje nemzetiségi berkekből indult útjára. Horváth elnök szűkszavúan úgy fogalmazott, hogy a 2017-es háromoldalú (MMÖNK, Bethlen Gábor Alap és a lendvai labdarúgóklub) szerződés eredeti céljai nem változtak, az MMÖNK a szerződésben vállalt mintegy százezer eurót ezek értelmében és a klubbal egyeztetve használta fel és számolta el. A jelenlegi helyzetet röviden így kommentálta: „Mivel januárban lemondtam a klubban betöltött elnökségi tagságomról, a beruházás folyamatának részleteiről nincs tudomásom, de remélem, hogy a projekt teljes egészében megvalósul a közeljövőben.”

A szerződés megkötése után a beruházás kivitelezését a Lendvai Nafta 1903 Labdarúgóklub vette át. A sportközponttal kapcsolatban, amely a Lendvai Terme melletti mintegy öthektáros területen épül meg, Lendva Község a 20 évre vonatkozó ingyenes telekhasználati jogról szóló szerződés megkötésekor vállalta a terület közművesítését. Ennek folyamatáról érdeklődtünk a községnél, ahol megtudtuk, hogy 2019-ben kezdték meg a terület közművesítésének projektjét, amellyel a vízvezeték és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését tervezik a Terme objektumaitól keletre. Az infrastruktúra építése a költségvetés elfogadását követően, 2020 elején várható, miután az építés kivitelezőjének kiválasztási eljárása is lezárul. Az elektromos hálózat megépítését viszont az Elektro Maribor vállalat bonyolítja le, amely szintén a projektdokumentációt készíti jelenleg. Az elektromos rendszer megépítését a területen a vízvezeték és a szennyvízcsatorna-hálózat építésével egy időben tervezik.

Három év alatt a magyar kormány a lendvai Nafta 1903 Labdarúgóklub működését és fejlesztését, amelybe a lendvai utánpótlásnevelő központ kialakítása és működtetése is tartozik, mintegy 7 millió euróval támogatta. Az egyesület nyilvánosan is elérhető 2018-as beszámolójából pedig kiolvasható, hogy 2018-ban a beruházás fedezésére 1,622 millió eurót használtak fel.

 

   

cim akad45923A Lendvai Labdarúgó Akadémia utánpótlásnevelési szakmai vezetője szeptember 1-jétől Bažika Silvester lett, aki Szabó II. Zsoltot váltotta. A vezető elmondta, hogy jelenleg mintegy 150 gyerek látogatja az edzéseket, amelyeket kilenc edző és négy segédedző vezet. Újdonság, hogy ősztől Dobronakon egy alközpont működik a 9 és 11 éves korosztálynak, ezeket a foglalkozásokat mintegy húsz gyerek látogatja. Az edzéseket Polareczki Roland és Kovács András Bence edzők vezetik. Mellettük az utánpótlás szakmai stábját Zagorec Adam, Gerenčer Borut, Petkovič Borut, Šooš Vladimir és Bažika Silvester alkotja, valamint a segédedzői feladatkört Hermán István és Völgyi Márk mellett időnként Vedran Vinko és Novinić Mitja látja el. Bažika elmondta, továbbra is tapasztalható az utánpótlásnevelő központ iránti érdeklődés, az edzések szempontjából viszont nagy szükség lenne legalább a kisebb méretű műfüves pályára: „Jelenleg a korosztályos csapatok a hosszúfalui, a csentei, a hídvégi és a lakosi pályákon edzenek, ősztől az iskola műfüves pályáján is, de időigényes e téren az egyeztetés és a szervezés, ezért már nagyon várjuk a beruházás megvalósítását.”

Elhangzott az is, hogy a központ szakmai támogatását továbbra is a felcsúti Puskás Akadémia biztosítja, egy új informatikai rendszer segítségével pedig az edzések és a mérkőzések értékelése folyamatosan követhető Felcsútról is. A célokról Bažika elmondta, hogy elsődleges feladat az U15-ös korosztályt a körzeti ligából feljuttatni az első országos ligába, amihez a reális feltételek a 2020/21-es idényben lesznek meg.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben