kele
perec1
garas1
64. évfolyam
4. szám
Megjelenés:
2020. 01. 30.
kiscim0420
 

Elmozdulás a vasúti kapcsolat visszaállításában

vasut4519Marjan Šarec szlovén miniszterelnök Orbán Viktor magyar kormányfőnél tett látogatása során több kedvező – a két ország határmenti területére vonatkozó – bejelentés hangzott el. Egy ilyen, hogy megkezdték a Zalaegerszeg–Rédics–Lendva vasútvonal tervezését.

Azzal a szándékkal, hogy a Lendva–Rédics, majd ennek folytatásaként a Lendva–Belatinc vasútvonal visszaállításának szükségessége, illetve a tényleges megépítés szándéka minél nagyobb hangsúlyt és szélesebb gazdasági jelentőséget kapjon, a kezdeményezést Lendva Község Tanácsa is határozatba foglalta márciusban. Az egyöntetűen támogatott határozatot a szlovén kormányhoz továbbították azzal a kéréssel, hogy a kezdeményezést pozitív hozzáállással kezeljék, a Lendva–Belatinc vasúti összeköttetést pedig országos jelentőségén túl nemzetközi fontosságú projektnek tekintsék. A Rédics–Lendva–Belatinc vasúti kapcsolat létrehozása júniusban térségi szintű támogatást kapott a Muravidéki Regionális Tanácstól is. 

Orbán Viktor magyar kormányfő Marjan Šarec szlovén miniszterelnök budapesti látogatása alkalmából bejelentette, hogy megkezdték a Zalaegerszeg–Rédics–Lendva vasútvonal Magyarországra eső részének tervezését. A részletek még nem ismertek, de elmozdulás ezáltal kétségkívül tapasztalható. A tervezés megkezdése közelebb hozza a megvalósítás idejét, s várhatóan valóban jár majd újra vonat Zalaegerszeg és Lendva között. Az elérhető információk szerint tavaly Zala Megye Közgyűlése tárgyalta a magyar–szlovén vasútvonal ügyét, illetve a Szombathely és Zalaegerszeg közötti helyzetet, ahol csak menetirányváltással tudnak a vonatok közlekedni, ami lassítja a közlekedést és ezzel rontja a vasút versenyképességét. Az előterjesztés a beruházás mellett érvelt.  Már akkor elhangzott az is, hogy a Zalaegerszeg és Lendva közötti vasúti közlekedés újraindítására már születtek tervek. A MÁV-Start szakembere elmondta, egyelőre csak tanulmány készült a Rédics és Lendva közötti vonal újjáépítéséről.

Az 1945-ben megszűnt Lendva–Rédics vasúti összeköttetés helyreállítása Szlovénia önállósulása óta többször is téma volt, hiszen a vonal gazdasági fontossága egyértelmű úgy Lenti, mint Lendva számára. Az elképzelést mind a két állam támogatja. A Lendva–Rédics vasútvonal újjáépítése tavaly novembertől ismét aktuálissá vált, amikor Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Ljubljanában hivatalosan átnyújtotta Zdravko Počivalšek szlovén gazdasági miniszternek a Lendva–Rédics vasútvonal kivitelezési tervét.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben