kele
perec1
garas1
64. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2020. 01. 16.
kiscim0220
 

Nagypalina nem csatlakozott, a minisztériumon a sor

vizpolana45191Markoja Vera, a muravidéki vízvezeték „A” rendszerét koordináló Cserencsóc Község polgármestere a minisztériumi felszólítás után értesítette a tárcát, hogy Nagypalina Község a meghatározott határidőig, október 15-ig nem csatlakozott a rendszerhez. A projektszerződés megsértése ügyében most a tárcának kell lépnie – véli Markoja.

A muravidéki vízvezetékhálózat „A” rendszerének egységes üzemeltetője a lendvai Öko-Park Kft., a csatlakozási szerződést Lendva, Dobronak, Kebele, Tornisa, Odrijánc és Cserencsóc Községek aláírták, Nagypalina viszont még máig sem. Nem csatlakozott a rendszerhez, a vízellátás egységes feltételeinek biztosításához (vízellátás a gyertyánosi, illetve a tornisai kútból, egységes vízár, karbantartás…), ami a projektszerződés megszegését jelenti. Továbbra is saját hálózaton keresztül, saját kútból biztosítja a vízellátást, valamint határozza meg a víz árát.

– Október 19-ével a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztériumhoz továbbítottam a rendelkezésemre álló anyagot, az „A” rendszer egységes üzemeltetőjével, az Öko-Park Kft.-vel kötött szerződéseket és a jegyzőkönyvet a határozatokkal, valamint az egységes üzemeltetésben lévő községek szeptember 30-ai, cserencsóci ülésének jegyzőkönyvét, mely tartalmazza azt a határozatot is, amellyel meghatároztuk október 15-ét határidőként Nagypalinának az „A” rendszerhez való csatlakozására.

vizpolana45193A határidő leteltét követően is kerestem Jaklin Damjan polgármestert, sikertelenül, sőt, még vissza sem jelzett. Amit mi megtehettünk, megtettük, most az illetékes tárcán van a sor, hogy lépjen az ügyben – nyilatkozta Markoja Vera.

Jaklin polgármester számunkra sem volt elérhető, pedig választ kívántunk kapni arra a kérdésre, mit sikerült személyesen tennie az ügyben, vélhetően a minisztériumban is. Hasonló kérdésünkre a minisztérium sem válaszolt még. A szerződés megszegése a tárca által befektetett összeg – az „A” rendszer esetében 24,5 millió euró – teljes visszafizetését vonhatja maga után.

vizpolana45192– Az egykori miniszter, Leben Jure a szankcionálást nem vetette el, viszont kimondta, hogy „büntetés” nem érheti azokat a községeket, amelyek csatlakoztak az egységes vízellátási szolgáltatáshoz. Mi bízunk ebben, annak ellenére, hogy a miniszter már távozott – mondta még Markoja Vera. Létezik azonban egy, a polgármesterek részéről elfogadott határozat is, miszerint a támogatás visszafizetése esetén a rájuk eső összeget bírósági úton behajtják Nagypalina Községtől.

Több jogi vélemény szerint a 24,5 millió euró visszafizetésének okára nincs hatással a közös projekt tulajdonjogi felosztása, ezért ez a veszély nem áll fenn, illetve nem döntő jelentőségű.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben