kele
perec1
garas1
64. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2020. 01. 16.
kiscim0220
 

Megújul a pártosfalvi kultúrotthon

partosott45191Pártosfalván folyik az idei év legnagyobb beruházása, a kultúrotthon felújítása, belső korszerűsítése. A több mint 33 ezer euró értékű beruházást Marác Község, a helyi közösség és a nemzetiségi önkormányzat támogatja.

A kultúrotthon épülete 1949-ben épült. Itt kapott helyet az akkori termelőszövetkezet irodája, a helyi közösség irodája, itt volt az orvosi rendelő, a posta, az anyakönyvi hivatal, a házasságkötő terem, a vegyesbolt, a kocsma, de még mozi is volt az alagsorban – minden egy helyen, a falu központjában. Ma az épület kultúrházként működik, számos rendezvény, így színdarabok, ünnepélyek, találkozók, próbák, gyűlések és különböző társasági események színhelye. Az orvosi rendelő, a posta és a vegyesbolt elköltözött, de a házasságkötő terem megmaradt, itt van a helyi közösség irodája és a művelődési egyesület székhelye, illetve a falusi könyvtár is.

partosott4519 kovAz épület az évtizedek alatt átesett néhány felújításon, de Kovač István, a Pártosfalvi Helyi Közösség elnöke szerint mostanra ismét eljött az ideje a renoválásnak. – Az elmúlt években már folytak munkálatok az épületben, az egyesületi helyiségek megújultak, a színpadot renováltuk, új függönyt vásároltunk és a fűtési rendszert is javítottuk – bár ez utóbbival még vannak gondok, a jövőben ezzel is kezdenünk kell valamit. Körülbelül három éve került szóba először, hogy a szaniterhelyiségeket fel kellene már újítani. A faluotthonban sokszor teltházas programok vannak, a mellékhelyiségek és a mosdók pedig a jelenlegi állapotban már nem felelnek meg az igényeknek. A helyi közösségnél úgy gondoltuk, hogy ideje napirendre tűzni a problémát. A tanácsülésen döntöttünk is a felújításról, melybe belefoglaltuk az épület külső festését is. Mivel egy nagyobb beruházásról van szó, ezért a községhez fordultunk a tervekkel. Szerencsére pozitív elbírálást kaptunk. A 33.320 eurós beruházásból 15 ezret a község fedez és 15 ezret a Pártosfalvi Helyi Közösség. A fennmaradó 3.300 eurós összegért pedig a helyi nemzetiségi önkormányzathoz nyújtottunk be támogatási kérelmet, amit a legutóbbi tanácsülésen el is fogadtak – mondta a HK elnöke.

A munkálatok szeptemberben meg is kezdődtek. A kultúrház mellékhelyiségeinek bővítése jelenleg is folyik. A kivitelező a muraszombati Ravenka építőipari vállalat, amely november végére ígérte a munkák befejezését. Ezután nekifoghatnak az épület külső felújításának is. A HK elnöke bízik abban, hogy a március 15-i ünnepélyre már új fényében tündökölhet a kultúrotthon.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben