kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

A fracking és a földrengések

fracking46191Nagy-Britannia kormánya azonnali hatállyal moratóriumot rendelt el a palagáz rétegrepesztéses (fracking) kitermelési módjára. A döntést a legújabb tudományos tanulmányra alapozzák, mely összefüggést mutatott ki a rétegrepesztés és a földrengések előfordulása között. Arról, hogy mi lesz a rétegrepesztéssel a petesházi gázmezőn, lapzártáig a lendvai Ascent Resources cégtől nem kaptunk választ.

Mint ismeretes, a brit Ascent Resources továbbra is készül a Szlovénia elleni mintegy 50 millió eurós kártérítési per indítására, de tanulmányozza a palagáz más típusú kiaknázási módját is a petesházi mezőn – tette közzé szeptemberben az STA hírügynökség. A befektető nem szándékozik elhagyni a petesházi lelőhelyet, ahol a gázkitermelési koncessziós jogot birtokló Geoenergo társasággal palagázkitermelést folytat. Az újabb beavatkozások a Pg-10 és a Pg-11A kutakból kinyert gázmennyiség növelésére irányulnak. Ezúttal nem a rétegrepesztésre összpontosítanak (amelyhez újabb környezeti hatástanulmány és engedély szükségeltetik), hanem a hagyományos kiaknázási módszereket helyezik előtérbe. A konvencionális beavatkozás valamivel alacsonyabb kitermelést jelent, de ehhez az engedélyek megszerzése kevésbé bonyolult. A cég szakemberei már tanulmányozzák a 2008-ban elkészített 3D-s földrezgési szimulációt, amelyet a petesházi mezőn végeztek el.

fracking461912Az ügyben kérdést intéztünk az Ascent Resources Slovenia lendvai kirendeltségéhez, de lapzártáig nem érkezett válasz Božič Dejan igazgatótól.

A rétegrepesztéssel kapcsolatosan azonban 17 környezetvédelmi szervezet az OECD gazdasági szervezeténél feljelentést tett a brit beruházók vélelmezett jogellenes gyakorlatára a petesházi projektet illetően, az OECD hat környezetvédelmi és egészségvédelmi standardjának megsértését róják fel nekik. Az OECD irányelvei a multinacionális cégek viselkedésére vonatkoznak. Az Ascent Resources petesházi rétegrepesztése ellen tiltakozó 17 környezetvédelmi szervezet között ott van a Focus és az Állítsuk meg a rétegrepesztést Szlovéniában civilkezdeményezés. Ők is a rétegrepesztés teljes törvényi betiltására törekednek. Erre már augusztusban és szeptemberben kezdeményezést nyújtottak be Jure Leben környezetvédelmi miniszter utódjához, Simon Zajchoz.

Mint már említettük, a brit kormány azonnali hatállyal moratóriummal tiltotta be a palagáz kitermelését az eddig is kétségesnek tartott rétegrepesztési technológiával. A megrendelt tudományos tanulmány a szeizmikus jelenségek vizsgálatával kimutatta, hogy van összefüggés a fracking és a földrengések között. Nem zárható ki továbbá a jövőben más káros környezeti hatások megjelenése sem. A tanulmányt a Preston Nex Road térségben végezték, ott, ahol tavaly októberben a Cuadrilla társaság a megszerzett állami engedélyek után rétegrepesztésbe kezdett. Az engedélyeztetés Nagy-Britanniában a kormány kezében van. A több kisebb földrengés és a környezetvédők tiltakozása után a társaság le is állította a kitermelést. A brit kormány novembertől moratóriumot rendelt el a kitermelési módra mindaddig, míg az ipar nem tudja tudományosan bizonyítani, képes kellőképpen felügyelni a föld szeizmikus viselkedését.

A rétegrepesztés lényege, hogy speciális vegyi anyagokat fecskendeznek be nagy nyomással a földrétegek közé, így szabadítják ki onnan a gázt és az olajat. Az eljárás zajos és szennyezi a környezetet – figyelmeztetnek a környezetvédők világszerte.  

 

 

MCSi Design