kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Ki lesz felelős a támfal hiányáért?

vedelmi4719A június 8-án ünnepélyesen átadott Lendvai Védelmi és Mentési Központ még mindig üresen áll. Részben a felszerelés hiánya, részben pedig a földcsuszamlás veszélye miatt, melynek megelőzésére – a 2018-as szakvélemény szerint – támfalat kell építeni. Mulasztás történt? Az új helyzetet Lendva Köszég jogi úton kívánja rendezni.

Lendva Község az új létesítménybe 1 millió 273 ezer eurót fektetett, melyben a lendvai tűzoltóság mellett a polgári védelem és a Vöröskereszt is helyet kapna. Az épületet az odrijánci Atrij Kft. tervezte, a munkálatok kivitelezője a Legartis Kft. volt, amellyel Lendva Község korábbi vezetése „kulcsrakész szerződést” kötött. Az építési szakfelügyeletet Jernej Smrekar vállalkozó látta el. Az elkészült épület – még az ünnepélyes átadás és megnyitás előtt – műszaki átvételen esett át és a Lendvai Közigazgatási Egységtől megkapta a használatba vételi engedélyt. A központ tervezőjét, felügyelőjét és kivitelezőjét a község a szerződés alapján ki is fizette. A katasztrófavédelmi szolgálatot teljesítő szervezetek az új épületet azonban még nem vehették használatba.

 

 

– Lendva Község csak a munkálatok befejezése után értesült arról, hogy meg kellene tervezni és építeni az épület mögötti támfalat, ami számunkra, beruházók számára rendkívül szokatlannak, komolytalannak és szakmaiatlannak tűnik. Megrendeltük a geotechnikai jelentést is, amely szintén tartalmazza az ajánlást, miszerint a támfal megépítéséig a létesítmény használata nem biztonságos – nyilatkozta a Népújságnak Magyar Janez, Lendva Község polgármestere, aki június végén felszólította a projekttervezőt, a felügyelőt és a munkálatok kivitelezőjét, hogy az új tények ismeretében nyilatkozzanak és határozzák meg a felelősségüket. – A nyilatkozatok újabb szerződésfüggelék irányába mutatnak, ami azonban Lendva Község számára, mivel a 2019-es költségvetésben erre nem különített el forrásokat, elfogadhatatlan – fogalmazott a polgármester.

A lejtő, melyet támfallal kell megvédeni, mintegy 3–4 méterre áll az épület falától. A szükségességére – mint említettük – a község által kért, június végi geotechnikai jelentés utal. A hiányosságért azonban a projekt egyik résztvevője sem vállal felelősséget – derült ki. Lendva Község a felmerült új helyzetet és a pénzügyi következményeket jogi úton kívánja rendezni – áll a község nyilatkozatában.

Kolarič Anton, az Atrij tervezőiroda igazgatója elmondta, nem vállalnak felelősséget azért, hogy a központ a lejtőt védő támfal nélkül épült meg. A projektdokumentáció elkészítésének tárgya – Lendva Község megrendelése szerint – a központ épületének megtervezése volt, a lejtő megvédése nem. A dokumentáció elkészítése alatt a kérdés nem merült fel.

– A támfal megépítésének szükségessége az építés fázisában jelentkezett, amelyben mi mint tervezők nem vettünk részt, hiszen nem voltunk hivatalosak az operatív ülésekre, jegyzőkönyveket sem továbbítottak felénk – mondta Kolarič. A kivitelező Legartis a tervezőt ez év májusában az elkészült építési munkálatok beszámolójának elkészítésére (PID) hívta fel, s az Atrij ekkor figyelt fel az objektum mögötti lejtő kérdésére. – A lejtő megerősítésének szükségességéről azonnal értesítettük a kivitelezőt, a felügyelőt és a beruházót. Ekkor viszont a kivitelezőtől megkaptuk a 2018 decemberében elkészült geotechnikai beszámolót, mely – már az építés kezdetén – szintén támfal építését javasolta. S már ekkor értesült a javaslatról a munkálatok kivitelezőjén kívül a felügyelő és a beruházó, de a tervezőirodánk nem. Hogy miért nem került sor a támfal megépítésére már az építés elején, nem tudjuk – mondta Kolarič.

Hozjan Matjaž, a Legartis Kft. igazgatója pedig az ügyben röviden annyit mondott, hogy mint a munkálatok kivitelezői nem vállalhatnak felelősséget olyan munkálatért, ami nem volt a projekt, a szerződés, illetve a pótmegrendelések tárgya.   

Függetlenül attól, indít-e pert Lendva Község a központ tervezője, kivitelezője és felügyelője ellen, az új létesítmény használatba vételi körülményeit, a lejtő támfalának megépítését rendezni kell. Ezt a pluszkiadást a 2020-as költségvetési tervezet már magába foglalja. 

 

 

MCSi Design