kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Disznótoros gasztrodélután Dobronakon

dobrgast4719A Dobronaki Ifjak Szervezete valami újdonsággal kívánt előrukkolni, így a múlt szombaton gasztronómiai délutánt szerveztek – nyilatkozta a szervezők részéről Horvat Lara. A Dobronoki György-tájháznál a nem is olyan kislétszámú csapat ízletes és hagyományos disznótoros ételeket készített. A perec, a májas és véres hurka, valamint a bujta répa elkészítésében a Dobronaki Nyugdíjasok Egyesületének tagjai segítettek. A fiatalok nem óvatoskodtak, belenyúltak a főtt kásába és alaposan összedolgozták a ledarált főtt belsőséggel és a fűszerekkel, köztük a kötelező szegfűborssal, azaz pimenttel, ami Dobronakon feltétlenül kell a hurkába. Kézbe vették a kitisztított belet is, ráhelyezték a hurkatöltő csövére úgy, hogy ki ne szakadjon. Majd a kásával megtöltött belet szép párokba kötötték és feltették abálni.

 

 

A tájház konyhájában a rakott sparhelten főtt a répa, benne a csontos sertéshús, a legvégén még elkészült a köleskása is. A konyha melegében megkelt pereceket – ezek készítését a dobronaki fiatalok már mesterfokon végzik – a kinti kemencében sütötték meg.

A jó hangulatban telt gasztrodélutánt a hagyományos disznótoros ételeket felvonultató generációk közötti vacsorával és kellemes tárasalgással zárták. A találkozó alatt sokakban feltörtek a gyermekkori emlékek azokról az igazán hagyományos dobronaki disznóvágásokról…

 

 

MCSi Design