kele
perec1
garas1
64. évfolyam
31. szám
Megjelenés:
2020. 08. 06.
kiscim3120
 

Városok mézeskalácsból

cimmez4819Az adventi időszak és a karácsony előtti felkészülés egyik szép és ötletes programja az Édes utcák című szlovén–magyar projekt, mely Lendva és Szentgotthárd jellegzetes épületeinek mézeskalácsból való elkészítését tűzte ki célul. A mézeskalácsházak már készülnek, muravidéki és szentgotthárdi résztvevők ügyeskedtek a minapi műhelymunkán Lendván is, ahol december 1-től már megtekinthető is lesz a mézeskalácsváros-kiállítás.

 

 

Édes utcák zenével és tánccal

 

A szombati Táncos-mézes esten a lendvai Bánffy Központban műhelymunkák keretében készültek az Édes utcák projekt mézeskalácsházai, míg az ifjúsági és felnőtt táncházban gyermekjátékokat tanultak és ropták a táncot.

 

 

A MURABA Európai Területi Társulás (ETT) október végén indította el az Édes utcák határon átnyúló projektet Lendva és Szentgotthárd, valamint a környékbeli lakosság körében, melynek keretében mézeskalácsból elkészítik a két város jellegzetes épületeit, a mézeskalácsvárosokat december folyamán kiállítják, majd elárverezik az alkotásokat és a befolyt összeget jótékonysági célra, a Karitász családsegítő munkájára fordítják. A szombati lendvai műhelymunka egyike volt a „mézes akcióknak”, melyhez táncházzal csatlakozott a Muravidéki Néptáncegyüttes is. A táncteremben Király Szilvi és barátai húzták a talpalávalót, a lépéseket, mozgásfortélyokat Farkas Gábor és Ragula Dalma mutatta meg kicsiknek és nagyoknak.

A műhelymunkákban a muravidéki résztvevők és kézművesek mellett részt vettek a szentgotthárdi nyugdíjas pedagógusok egyesületének tagjai is, így közös munkával és kreatív erővel, jó hangulatban készültek a nem kis kézügyességet igénylő mézeskalácsépületek. Lendva mézeskalácsos változatában például ott lesz a Városháza, Magyarország Főkonzulátusa, a vár, a Weiss-ház, a Szentháromság-kápolna, a járásbíróság, a kilátótorony…

A kiállítás Lendván a színház épületében lesz megtekinthető december 1-je és 11-e között, majd a mézeskalácsvárosokat december 14–én Szentgotthárdon állítják fel és ott is árverezik el december 21-én.

 

 

MCSi Design