kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Drágulások az idősek otthonaiban

idosek5019A Szlovén Szociális Intézmények Közössége december elején bejelentette, hogy az idősotthonok újév után ismét a gondozási díjak emelésére kényszerülnek. A drágulást a 2020 januárjától megnövekedő minimálbér és annak új elszámolási rendszere okozza.

A Szociális Intézmények Közössége 2–3 százalékos áremelésre számít, míg a Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztérium csitítva a kedélyeket másfél százalékos emelést határozott meg, ami még a rendes márciusi áregyeztetéssel van összhangban.

A gondozási díjak emelését a minimálbér növekedése és annak megváltozó elszámolási rendszere okozza, az új költségek fedezése pedig ismét a lakókat és bizonyos feltételek mellett a községeket terheli. 

A Lendvai Idősek Otthonában Špilak Franc igazgató nyilatkozata szerint 2020. január 1-jével valószínűleg még nem lesz változás a gondozási költségekben. Az árak viszont biztosan emelkedni fognak az árak rendszeres éves egyeztetésével március 1-jén, éspedig legalább egy százalékkal. A lendvai otthonban jelenleg egy kétágyas szobában (közös WC) elhelyezett lakó napi ellátási költségei 18,75 eurót tesznek ki.

MCSi Design