kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Idén is élénk volt a szakmabörze

szakmaborze5019Idén az 1. Számú Lendvai KÁI szervezte meg a szakmabörzét, amely ismét nagy érdeklődést váltott ki, különösen a végzős tanulók körében. Az eseményen bemutatkozott az összes muravidéki középiskola. A szakmák és a tanintézmények bemutatkozása megkönnyíti a pályaválasztási döntést.

Az 1. Számú Lendvai KÁI a pályaválasztási program keretében a 7., 8. és 9. osztályos tanulók számára szakmabörzét szervezett. Az esemény idén először folyt Lendván, a tájékoztatási délutánra a Dobronaki és a Göntérházi KÁI tanulói is meghívást kaptak. A több éve folyamatosan megszervezett rendezvény idén is – mint ahogy korábban Dobronakon és Göntérházán – nagy érdeklődést váltott ki, a bemutatkozásra meghívott középiskolák részéről is. A bemutatkozó középiskolák standjai előtt szinte kígyózott a tanulók sora, akik általában szüleik kíséretében érkeztek a szakmabörzére. A Lendván megtartott első bemutató vezetője Ritlop Janja, az 1. Sz. Lendvai KÁI pszichológusa volt.

 

 

– Elégedettséggel állapíthatom meg, hogy sokan elfogadták a meghívásunkat – mondta a szakember. – A látogatók között nem csak végzős tanulókat láthattunk, itt voltak a 7. és a 8. osztályosok is. Jó, hogy már most eljönnek, hiszen a börze közvetlen lehetőséget nyújt a kérdezésre, a tudakozódásra minden itt bemutatkozó középiskola tanáraitól, dolgozóitól, a programokról, a beiratkozási feltételekről. Ma nálunk nyolc iskolát „látogathatnak” meg az érdeklődők, míg például az információs napokon az időkorlát miatt legfeljebb hármat. Egyébként a középiskolák is igyekeznek tetszetősen, vonzóan, figyelemfelkeltően bemutatkozni, és nem csak puszta információkkal. Az is jó, hogy a középiskolák diákokat vonnak be a bemutatkozási programba – fejtette ki Rituper Janja.

A Lendvai Kétnyelvű Középiskolának volt a legnépesebb standja és talán itt is volt a legnagyobb az érdeklődés. Az iskola diákjai robotot sétáltattakmeg, illetve ízes palacsintával, kiflivel és túrókrémmel várták a látogatókat. Emellett pedig természetesen sok hasznos információval szolgáltak az iskola jelenlévő tanárai, diákjai. Komoly érdeklődés övezte a muraszombati technikai szakoktatási központ, a ljutomeri és a muraszombati gimnázium, a radányi vendéglátóipari és turisztikai iskola, a rakicsáni biotechnológiai iskola és az egészségügyi középiskola, valamint a muraszombati közgazdasági technikum programjait is.

A szakmabörze egyfajta előkészületet is jelent a középiskolák tájékoztatási napjaira. Célja, hogy igyekszik némileg eloszlatni a középiskolai beiratkozással együtt járó bizonytalanságot, hiszen a tanulók kisebb csoportokban érdeklődhetnek a kiválasztott program iránt, s talán olyan kérdések is elhangzanak, amiket egy nagy csoportban a tanuló nem biztos, hogy feltenne.

 

 

MCSi Design