kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Nagypalina kimaradása nem sérti az EU-előírásokat

palina51191Palackozott palinai vízzel fogadta az újságírókat Jaklin Damjan, Nagypalina Község polgármestere azon a sajtótájékoztatón, amelyen ismertette: azzal, hogy a község nem csatlakozott a muravidéki vízvezetékhálózat „A” szakaszához, nem sértette meg az EU-s rendelkezéseket és projektrendeleteket.

palina51192A polgármester egyben visszautasította a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium szeptemberben Cserencsóc Községhez, az „A” alrendszer koordinálójához küldött felszólítását. A felszólítás a vízellátási projekt „A” alrendszerének pénzügyi korrekciójára vonatkozott, azaz a befektetett EU-s pénzek visszafizetésére, ha az illetékes minisztérium jelentős eltérést állapít meg a muravidéki vízvezetékhálózat említett alrendszerét illetően. Ehhez kért a tárca Cserencsóc Községtől magyarázatot, viszont intézkedett Nagypalina is, megbeszélést is tartott a Vízügyi Igazgatósággal, s októberben kiegészítő adatokkal szolgált a minisztérium felé. Levelükben azt írják, hogy Nagypalina nem sérti meg az uniós rendelkezéseket és projektszabályokat, mint ahogy ezt a minisztérium szeptemberi levelében állította. A minisztérium Markoja Vera cserencsóci polgármestert is értesítette, hogy „tekintettel a rendelkezésre álló adatokra és bizonyítékokra, a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztérium, valamint a Vízügyi Igazgatóság nem tud olyan következtetést levonni, hogy a 1083/2006/EK rendelkezés 57. cikkelyét illetően jelentős változások következtek be, amelyek pénzügyi korrekciós intézkedéseket (a befektetett EU-s pénzek visszaigénylését) vonnának maguk után.”

Ebből az következik, hogy Nagypalina rendszerből való kimaradása miatt nem kell visszafizetni az uniós pénzeket, és a palinai rendszer továbbra is működhet a közös muravidéki rendszertől függetlenül, az eredeti pályázati tervvel ellentétben.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben