kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Nem döntöttek a hidromeliorációs rendszerekről

hodos51191Hodos Község Tanácsa utolsó idei ülésén elnapolta a döntést a hidromeliorációs rendszerek községre háruló fenntartásáról, majd idei szinten hagyta a telekhasználati díj szintjét.

Orban Lajos polgármester a tagoknak bemutatta a kialakult helyzetet a hidromeliorációs rendszerekkel kapcsolatosan. Köztudott, hogy ezeket a rendszereket eddig állami szinten a Nemzeti Földalap kezelte és tartotta karban. Az árkok kaszálási, tisztítási költségeit a hidromeliorációs árkokkal szomszédos gazdák fizetik. A földalap sajnos ebben az évben nem tudott kivitelezőt találni a vízelvezető rendszerek tisztítására, így felmerült az ötlet, hogy ezt a jövőben a községekre bíznák. A földalap ötletét általában támogatják a községek, így felvezetésében a polgármester is pozitívan nyilatkozott az ötlettel kapcsolatosan, de nem tartja elegendőnek az eddig beszerzett, illetve közvetített információkat, hogy a községi tanács döntést tudjon hozni az ügyben, ugyanis nem rendelkeznek adatokkal arról, mekkora területet kell majd karbantartani, illetve a munkálatokra éves szinten mennyi pénzeszköz jön össze. Azonos véleményen volt az üggyel kapcsolatosan a községi tanács is, amely szintén pozitívan áll ahhoz, hogy a munkálatokat a jövőben a község vállalja át, mert véleményük szerint azonos összegből szinte biztosan több munkát fognak majd elvégezni, de adatok nélkül nem tudnak dönteni. A tanács végül úgy döntött, a következő ülésig megpróbálják beszerezni a szükséges adatokat és akkor döntést is hoznak. 

hodos51192A következőkben a tanács úgy döntött nem változtat a telekhasználati díjon, majd a különfélék között Orban Lajos beszámolt arról, hogy az önálló hodosi község magalakulása óta összesen 9 millió eurót sikerült beruházni a területen. Sajnos éppen az utóbbi években a beruházások üteme, összegei is csökkenést mutatnak, különösen 2010 óta, amióta sem állami, sem EU-források igazán nem állnak rendelkezésre.

 

 

MCSi Design