kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

A községé a volt zsitkóci laktanya

zsitkoclak521930 éves huzavona után az egykori zsitkóci laktanya ingatlanja végérvényesen Dobronak Község tulajdona lesz. Az ingatlan ingyenes tulajdonátviteléről már aláírták a szerződést, a gyakorlatban azonban az ingatlan átadására eddig még nem került sor, de a közeljövőben ez is megtörténik. 

A szlovén kormány nevében Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter, míg Dobronak Község részéről Kardinar Marjan polgármester írta alá az ingyenes ingatlanátadásról szóló szerződést. A volt zsitkóci laktanya a Szlovén Köztársaság tulajdonában volt eddig, az ingatlannal a Védelmi Minisztérium rendelkezett. A dobronakiak már 1991-ben szerették volna megkapni az épületet, de sajnos eddig húzódott az ügy. Az épület állapotáról pedig semmit sem lehet tudni, mert eddig az épület bérlője senkinek sem engedélyezte a belépést, annak ellenére, hogy állami tulajdonban volt.    

 

 

Az épületegyüttest a község idegenforgalmi, kulturális és generációk közötti célok megvalósítására használja majd a már évtizedekkel ezelőtt elkészített tervek alapján. A volt laktanya épülete az elmúlt évtizedekben igencsak leromlott, így az új tulajdonosra nagy munka vár. Először is ki kell pucolni a laktanya igencsak elbozótosodott környezetét, illetve az épületben található lomot. Várhatóan körülbelül 150 köbméter biomassza, illetve 20 köbméter lom vár eltávolításra. Emellett előbb vagy utóbb szükség lesz új áram- és vízvezetékre, amelyet nagyjából 500 méteres távolságról kell majd az épülethez húzni, illetve kommunális tisztítóberendezést kell majd építeni. Az épület láttán valószínűleg tetőcserére és vízelvezető csatornarendszer kiépítésére is szükség lesz. Hogy hogyan és mikor tud majd a község nekikezdeni a munkálatokhoz, még nem lehet tudni, a közeljövőben megtörténő hivatalos átadás után először állapotfelmérés következik majd. Természetesen Dobronak Község, így a nyilatkozó polgármester, Kardinar Marjan is örül az új szerzeménynek, sajnálatosnak tartja azonban, hogy szinte 30 évnek kellett eltelnie, hogy megszerezzék az épületet, miközben üresen állt és nagyrészt tönkrement.

 

 

MCSi Design