kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Nyílt nap a kétnyelvű középiskolában

nyiltnap5219„Iskolánk már évek óta meghatározó jelleggel van jelen a város és tágabb értelemben is a vidék társadalmi életében. Intézményünk szélesre tárt kapukkal áll a modern kor kihívásai elé, s várja a kétnyelvű és az egynyelvű iskolák tanulni vágyó fiataljait” – állt a Lendvai Kétnyelvű Középiskola szíves invitálásában a decemberi tevékenységi hét legvégén évente megrendezett nyílt napra.

 

 

A cél persze nem is lehetne más, mint a legkorszerűbb tudás átadása, a hagyományos értékekkel együtt vállalkozókedvű, felelősségteljes egyének kinevelése. Az iskola a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet a kétnyelvűségre és a multikulturális környezet megteremtésére. Az idei, december 19-i nyílt napon a kísérőprogramok egy kicsit rendhagyó módon a tánc, a zene és az általános kultúra jegyében alakultak. Így már a kezdés is a táncos műhelymunkák jegyében telt, majd a jó másfél óra tánclépéstanulás után egy újabb rész következett ugyancsak mozgáskultúrából. Míg a fiatalok Zlatko rapper műsorára várakoztak, egy rendhagyó könyvbemutatóra is betérhettek, amelyen Horvat Marinka, a bogojinai általános iskola tanulója (szöveg) és Kostric Zala, az iskola diákja (illusztráció) képes mesekönyvének bemutatására került sor. Az ötnyelvű, Kardoš Štefan projektvezető vezetésével és a muravidéki szlavista egyesület közreműködésével kiadott könyvecske az eredeti szlovén mellett muravidéki szlovén nyelvjárásban, magyar, horvát és roma nyelvű fordításban jelent meg a középiskolás diákok közreműködésével. A kedves kis történet tanító-okító jellegű, hiszen a kézmosás fontosságára figyelmeztet. A könyvbemutató keretében a diákok szóltak a fordítási munkáról is, mivel azonban nem íródott túlságosan nehéz nyelven, komolyabb problémák nem merültek fel – mondták. 

„A zene megváltoztathatja a világot” szlogen alatt a délutáni órákra a tornaterem valódi diszkóklubbá alakult át, ahova nem csak tánccipőben lehetett belépni, és az előzetes táncos műhelymunkákon megtanult lépéseket a gyakorlatban is ki lehetett próbálni Zlatko rapper műsorában. 

 

 

MCSi Design