kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Lendva beadta a pályázatot az EKF 2025 címre

epk0120Lendva 2019. december 30-án benyújtotta pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 cím elnyerésére. Az Európai Unió határozata alapján ugyanis 2025-ben Szlovénia és Németország egy-egy városa viseli a rangos címet. A kultuszminisztériumhoz hat pályázat érkezett: Lendva, Ljubljana, Ptuj, Kranj, Piran és Nova Gorica kandidál. 

Lendva Szlovéniában az elsők közt, már 2017 áprilisában bejelentette szándékát, s azóta a község vezetősége ezt a célkitűzést követően kommunikált és kereste a régióban a partnereket és támogatókat. Az EU legújabb irányelvei szerint ugyanis a címre azok a városok pályáznak a legnagyobb eséllyel, amelyek hosszú távon fenntartható kulturális stratégiát mutatnak be. Fontos szempont az erős európai dimenzió, az államhatáron átnyúló együttműködés, a helybeliek minél nagyobb arányú bevonása, a tudatos közösségfejlesztés, a kultúrafogyasztók körének szélesítése. A program a korábbiaknál jobban reflektál a helyi környezet igényeire, a város élhetőségi tényezőire, a közép- és hosszú távú társadalmi, valamint gazdasági hatásaira. Ennek tükrében nem esélytelen a kisebb városok pályázása sem. Az uniós szabályok szerint a pályázatot minden város maga készíti elő és értelemszerűen viseli az előkészítési költségeket is. Lendva a pályázat kidolgozását még 2017-ben a ljubljanai Kreativna baza (Kreatív bázis) kultúrafejlesztési intézetre (Mitja Čander, Maja Čander, Aleš Šteger) bízta, akik viszont tavaly januárban – a községi vezetés változása után, nagy nyilvános visszhang közepette – lemondtak a projekt vezetéséről.

 

 

Erre is utalt Magyar János, Lendva polgármestere az EKF-pályázat leadása kapcsán december 30-án szervezett sajtótájékoztatón, amikor bevezetésként elmondta, hogy „ma Lendván igazi ünnep van, elkészült az a projekt, mely az év elején hátrányos helyzetből indult. A kezdeti nehézségek után feltettem a kérdést magamnak, miként tovább? Vállaltam a kötelezettséget és azt kívántam, nem csak magam, hanem Lendva és a polgárok miatt is, hogy készítsük el a programot.”

Az új jelölési programot előkészítő szűkebb munkacsoport tagjai Kranjc Katjuša Ljubljanában élő és alkotó építész és formatervező, Šimonka Tanja, a község társadalmi tevékenységek osztályának vezetője, Petje Rok, Lendva Község projektterveken dolgozó munkatársa és Kreslin Aleksandra, a Községi Igazgatóság pénzügyi igazgatója, valamint Balažic Janez művészettörténész, Fišer Matej kommunikációs szakember és Dobrila Peter Tomaž, média- és kultúrprojekt-vezető. A csoport az előkészítő folyamatban a lendvai, illetve innen elszármazott egyénekhez – művészekhez, építészekhez, régészekhez, irodalmárokhoz, kutatókhoz, színművészekhez és egyéb értelmiségiekhez – fordult, hogy ötleteikkel, véleményeikkel járuljanak hozzá a program alapjaihoz. Több mint ötven vélemény érkezett, hozzájárulásukat név szerint megköszönték. Mint a helyi nyilvánosság körében már ismeretes, a pályázatot több muravidéki község, szervezet, illetve magyarországi, horvátországi és ausztriai város, térség és egyesülés a szélesebb régióból is támogatja.

 

A tartalom egyelőre titok

 

Azonban a pályázat tartalma, mint ahogy a pénzügyi kerete is titok marad(t). „A tartalmat sajnos nem tudjuk felfedni, mert a zsűri a következő napokban értékeli. Azt elmondhatjuk, hogy az elkészítésnél figyelembe vettük az EU ajánlásait és elvárásait, valamint Lendva Község kulturális stratégiáját a 2017–2025 közötti időszakra, melyet még az előző községi tanács fogadott el. A jelöléssel Lendva a régió és Európa jövőjét kívánja gazdagítani. A város földrajzi fekvése előnyt jelent. Az együttélés, a nemzetiség, a kétnyelvűség, a kisebbségek a kapcsolatok építésére adnak lehetőséget. Lendva a legkisebb város eddig, amely a címre pályázik, és programjait négy országban, nyolc régióban tervezi megvalósítani. A cím odaítélésével Európa bebizonyíthatná, hogy a kisebbeknek, sőt a legkisebbeknek is esélyt ad” – emelte ki Kranjc Katjuša a sajtótájékoztatón.

A községi tanács decemberi ülésén elfogadott 2020-as költségvetési dokumentumokból tudjuk, hogy a 2020-as évre Lendva Község az EKF projektre 85 ezer eurót hagyott jóvá. Magyar János polgármester szerint a program reális és reális költségeken alapul. „Először jusson át a program a minisztériumon és a bírálóbizottságon, utána majd a pénzügyi vetületeiről is szólunk. Bízom benne, hogy a döntés tartalmi, és nem politikai alapon születik meg. Mert akkor jó úton vagyunk” – mondta.  

A kultuszminisztériumba leadott pályázatokat egy 12 tagból álló nemzetközi bizottság nézi át, majd az idei év első hónapjaiban kiválasztja a második döntési fordulóba kerülő városokat.

A végső döntést, hogy Szlovéniából melyik város nyerte el a címet, legkésőbb 2021 végéig kell közzétenni.

 

 

Szlovéniában elsőként Maribor kapta meg az EKF címet 2012-ben, Magyarországon Pécs 2010-ben. Magyarország 2023-ban következik ismét, a pályázatot Veszprém nyerte. Horvátországból elsőként idén Rijeka lesz Európa Kulturális Fővárosa az írországi Galway mellett. 2021-re pedig például két olyan város nyerte el a címet, melyekben magyar nemzeti kisebbség él – a vajdasági Újvidék (először fordul elő, hogy nem uniós, hanem tagjelölt ország városa kapja meg a címet) és a romániai Temesvár. Lendvához földrajzilag a legközelebbi kulturális főváros az osztrák Graz volt 2003-ban.

 

A pályázó városok – Lendva kivételével – tiltakoznak: Mivel a szlovén kormány decemberben határozatba foglalta, hogy az EKF 2025 projektre a 2021–2026-os időszakra 10 millió eurót irányoz elő, a pályázó városok – Lendva kivételével – tiltakozó levelet intéztek a kormányhoz. Elfogadhatatlannak tartják az összeget, hiszen 2012-ben, amikor Maribor kapta a címet, csupán a programokra több mint 15 milliós keret állt rendelkezésre. A pályázók javaslata 30 millió euró.

 

 

MCSi Design