kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Magyar tulajdonba került a Lendvai Terme

terme0120Megbízható forrásból származó, de nem hivatalos értesülésünk szerint december 18-án másfél év után véglegessé vált a Lendvai Terme eladása. Az üzletkötést a magyar állami Comitatus Energiaalap és a Sava Turizem Társaság közötti adásvételi szerződés aláírása zárta le. Az ígéretek szerint a dolgozókat megtartják, a turizmust fejlesztik.

Az üzletkötés folyamatát a nyilvánosság már a kezdetektől csak körülményesen tudta követni, a tárgyalások zárt ajtók mögött folytak. Az elérhető, nem hivatalos adatokat is csak nehezen lehetett ellenőrizni az illetékes szolgálatoknál, tárcáknál. A szóban forgó szlovén–magyar ügyletet hírzárlat övezte.

A lendvai termálfürdő eladásának gördülékenysége érdekében a Sava Turizem korábban megalapította a Lendvai Terme leányvállalatot a termálvíz-kitermelés koncessziós jogának az átvitele érdekében. A nem hivatalos források szerint a két fél novemberben a szerződés pénzügyi részéről folytatott megbeszélést, melynek végeredménye szerint a koncessziós joggal rendelkezés „fejében” a Lendvai Termének el kell végeznie a szállodakomplexum energetikai szanálását. Az energetikai szanálás becsült költsége 2,4 millió euró. Szintén nem megerősített adat, hogy ezek a költségek a 9 milliós euró vételár jelentős csökkentését eredményezték, hiszen a vásárlónak erről a költségről nem volt tudomása. A rejtett hibák esetére a vevő állítólag kétmillió eurós biztosítást kötött. Hogy tulajdonképpen mennyi volt ezek szerint a végső vételár, nem sikerült megtudnunk a Sava Turizem Társaságnál. Az a kérdésünk is válasz nélkül maradt, hova, kinek a számlájára (Sava Turizem, Lendvai Terme…) került az eladási összeg. Azt azonban megtudtuk, hogy az új magyar tulajdonos, a Comitatus Energiaalap megtartja a foglalkoztatottakat (kivéve az egészségügyi részlegen dolgozókat, akik amúgy sem kerültek a kiváláskor a leányvállalathoz) és fejleszteni kezdi a turizmust, amire többek közt Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter is utalt novemberi lendvai látogatása során (Počivalšek–Palkovics találkozó).

Az ügylet érdekes mozzanata az is, hogy az eladás véglegessé válása ellenére a Lendvai Terme turisztikai komplexumának igazgatása egyelőre a Sava Turizem keretében marad. Ennek előnyeiről és hátrányairól a Sava Turizemnél szintén nem nyilatkoztak.

Hivatalosan tehát másfél év után sincs az ügynek gyakorlati fejleménye, inkább csak feltételezések kaptak szárnyra az ügylet mögött álló érdekekről. De ha a vásárlónak komoly a szándéka a Lendvai Terme megvásárlásával, akkor a fejlesztési teendőkkel nem várhat sokat. Ha jelentős turisztikai létesítménnyé kívánják emelni – akár a sportturizmussal kapcsolatban –, komoly befektetésekre lesz szükség.

 

 

MCSi Design