kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

A fröccsborok jellemzőek a vidékre

bor0120A Pártosfalvi Ady Endre Művelődési és Turisztikai Egyesület borászati szekciója 2007 óta tart rendszeresen borkóstolót és borminősítést. Idén szombaton tartották meg a még fiatal borok kóstolóját, összesen 42 minta került a szakértők és a vendégek elé.

A rendezvényt Vörös Laci, a borászati szekció vezetője nyitotta meg, kiemelve, hogy a tagság szépen kiterebélyesedett, így a goricskói szlovén falvakból is vannak tagok, illetve a magyarországi borászokkal is kiváló az együttműködés. A megjelenteket Vugrinec Zsuzsi, a maráci magyar önkormányzat elnöke is köszöntötte. A szakmát négy borszakértő, Felső Alen borbíra, Györek Ladislav, Rajnar Alojz borosgazda, valamint a magyarországi borászok részéről Röszler Árpád képviselte.

 

 

A borok kóstolása közben minden egyes mintához szakmai véleményt, tanácsot hallhattak a gazdák, így a májusban esedékes minősítésig ki-ki még alakíthat saját pincéje remekén.

– Minden tájnak megvan a jellegzetes ízvilága. Goricskón az agyagos föld adja hozzá a szőlőhöz azt a pluszt, amitől jellegzetes zamatú a bor. Összességében Szerdahelyen jó borokat kóstolhattunk, többségében fröccsborokat, félszáraz borokat – sorolta Felső Alen borbíra a kóstoló után. – Itt száraz borokat nem igazán készítenek. A minták zöme kissé túlkénezett volt, ami viszont ebben a fázisban egyáltalán nem gond. A kénhidrogén és az oxidáció megjelenik a boroknál, de ez idővel, az érés folyamán csökkenni fog, és végül jó borok lesznek. Persze a gazdáknak felügyelni kell a folyamatot. Bízom abban, hogy a kóstolón elhangzott tanácsokat megfogadják, a kritikákat pedig építő jellegűnek vették. Néhány évvel korábban voltam először Magyarszombatfán minősítésen, és határozottan állíthatom, hogy azóta sokat javult a minőség. Bízom abban, hogy ezt nem csak az évjárat teszi, hanem a borosgazdák is fejlődtek, tanultak – mondta Felső Alen.

A rendezvény kellemes hangulatban folyt és egészen késő estig eltartott. A szerdahelyiek sós süteményeket, kitűnő „csörgéspogácsát”, vágottzsíros kenyeret és sajtokat is kínáltak a borok mellé, hogy a bátrabbak, akik több bort is megízleltek, szintén kitartsanak végig. Érdekessége volt a rendezvénynek, hogy négy orosz turista is eljött a borkóstolásra, akik a maráci fürdőben töltik a szabadságukat és ott értesültek a rendezvényről. A vendégek jól érezték magukat, a helyiek barátsággal fogadták őket is.

A föld és az ember harmóniája bizony a borászatban is utolérhető, hiszen valamiért mindenki a saját vidékére jellemző bort szereti legjobban. Goricskón sincs ez másképp. A nem mindig hálás agyagos föld jó táptalaja a szőlőnek, sajátos ízt kölcsönözve a boroknak. Az itt élőknek ennél jobb nincs is a világon.

 

 

MCSi Design