kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Késik a vízellátás a „B” rendszerből

vizvez03202Az ARSO feltétele, a környezetvédelmi engedély megszerzése késlelteti a vízellátás biztosítását a muravidéki vízvezeték-hálózat „B” rendszeréből. A rendszerhez tartozó 12 goricskói község (köztük Hodos, Marác és Sal) polgármesterei az illetékes minisztériummal megegyezésre jutottak a rendszer II. fázisának építéséről. Ennek értelmében a munkálatok már ez év második felében elkezdődhetnének. A mintegy 33,3 millió euró értékű beruházás – melynek társfinanszírozója az európai kohéziós alap is – tulajdonképpen hiánypótlás, hiszen mintegy hatezer polgár vízellátása kimaradt a muravidéki vízvezeték „B” rendszerének elsődleges tervezéséből. A vizet Goricskó ezen részére továbbra is a tűzoltók szállítják. A beruházás megkezdését azonban az ARSO Környezetvédelmi Ügynökség feltétele legalább fél évvel kitolja.

vizvez0320A környezetvédelmi engedély mint követelmény meglepetésként érte a polgármestereket, hiszen több éves intenzív egyeztetések után az ügyet már fél éve véglegesnek tekintették – figyelmeztettek a polgármesterek a Rogašovcin megtartott sajtótájékoztatójukon. A beruházás II. fázisára már érvényes építési engedéllyel és több ezer oldalnyi tervdokumentációval rendelkeznek a községek. Az eljárást az állami követelményekkel összhangban folytatták. Az ARSO feltétele miatt az építési munkálatok kiírását sem lehet megkezdeni.

Az érintett goricskói községek a Natura 2000 és a Goricskó Tájvédelmi Park térségében terülnek el, így természetvédelem alatt állnak. De mikor kerül majd az itt élő ember előtérbe? – hangzott el kérdés a sajtótájékoztatón, az egyre bonyolódó ügyben pedig a polgármesterek mindenképp elvárják a muravidéki képviselők aktívabb szerepvállalását, elsősorban Dejan Židan, az Országgyűlés muravidéki elnöke részéről. A polgármesterek határozottak voltak abban, hogy a vizet minél előbb biztosítani kell, s ha kell, akár az utcára is vonulnak ennek érdekében.

A polgármesterek felvetésére kedden visszajelzett az ARSO. A „B” rendszer kezelőjével tudatta, hogy a projektek elkészítésének eljárása és a pályázatok benyújtási rendje a minisztériumnál vagy az ARSO-nál, valamint a törvények, melyeket figyelembe kell venni a projektek elkészítésénél, ismert az összes község számára. Tartalmi hiányosságokról és következetlenségekről van szó, ami további adminisztratív következményekkel jár a tárcánál – emelte ki az ARSO. A projektek hiánypótlására 2020 végéig áll rendelkezésre idő – válaszolta a vízvezetékkezelő cég. Az ügyben Horvat Jožef muravidéki képviselő nyilvános levelet intézett Simon Zajc környezetvédelmi miniszterhez és az érintett felek együttes ülését kezdeményezte.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben