kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

A Muravidéken tudják, mit lehetne kezdeni az iszappal

iszap0320A szennyvíztisztítás elsődleges feladata a szennyező anagyoktól mentes víz visszajuttatása a természetbe. A folyamatban melléktermékként marad vissza a bűzös szennyvíziszap, amelynek kezelése komoly további feladat. Amióta Magyarország nem fogadja Szlovéniából az iszapot, a piaci alapon működő tevékenység megroppant, lassan telítődnek a lerakók. A Muravidéken tudják, mit lehetne kezdeni az iszappal.

A szennyvíziszap jogilag hulladéknak minősül, s a kezelésére nincs országos stratégia. A növekvő mennyiségű szennyvíziszap pedig egyre több problémát okoz. A tisztítóberendezésekről a massza elszállításával a Surovina Kft. és a Saubermacher Slovenija foglalkozik. A Muravidéket az utóbbi fedi le. A szerződéses szolgáltatás piaci tevékenység. Az országban mintegy 80 ezer tonna szennyvíziszap termelődik éves szinten. Ennek a jelentős részét eddig külföldre szállították, túlnyomó többségben magyarországi átvevőkhöz. Kisebb mennyiségben a szlovén komposztálókhoz, iszapfeldolgozókhoz is kerül belőle.

Miután tavaly szeptemberben Magyarország visszamondta a szlovén szennyvíziszap további átvételét, az anyag kiszárított formában veszélyesen kezdi eltelíteni az ideiglenes depókat is, de gond a feldolgozása is. Az iszap raktározása természetbarát megoldást követel, ellenkező esetben környezetszennyezést okozhat.

– A szennyvíziszap szállítására vonatkozó tavalyi engedélyek érvényessége lejárt, kettőé februárban. Emiatt bizonyos ügyfeleknél már nem végzünk szállítást, de a még folytatott szolgáltatásnál is jelentkeznek kisebb fennakadások. Folyamatban van az újabb engedélyek beszerzése úgy Magyarországon, mint az EU más tagállamaiban, illetve az EU-n kívül is. Megerősítéseket még nem kaptunk, így még korai lenne következtetéseket levonni, miként és hova történik majd a jövőben a tisztítóberendezések szennyvíziszapjának szállítása. Februárban talán már többet tudunk – tájékoztattak bennünket a Saubermacher Slovenija cégnél.

 

 

Szlovénia a keletkezett szennyvíziszap éves mennyiségének 87 százalékát külföldre szállította. Nem hivatalos forrás szerint Magyarországra, a székesfehérvári Fehérvári Téglaipari Kft. agyagbányájába (Index.hu). Szlovéniában az 55 tisztítóberendezést üzemeltető cég közül 26-nak már nincs iszapszállítója. Ha a helyzet nem változik belátható időn belül, akkor a gondok igencsak komolyra fordulnak. A piaci tevékenység mára tehát becsődölt, s nem kizárt, hogy bármilyen megoldás drágítani fogja a háztartásoknak a szolgáltatás árát.

Szlovénia a kiutat nagy részben az iszap termikus kezelésében, elégetésében látja, melynek megvalósítása azonban hosszú folyamat. Gyors megoldásra pillanatnyilag nincs kilátás, Szlovénia továbbra is külpiacfüggő lesz, nagy mértékben Magyarországtól. A környezetvédelmi minisztérium az iszapfogadás szavatolásának kérdésében már érdeklődött a külföldi nagykövetségeknél, de még nem érkeztek válaszok. Magyarországról sem, ahol Simon Zajc környezetvédelmi miniszter levélben is kért további engedélyezést. Egyelőre Anhovón (évi 10 ezer tonna, cementgyár) és Celjében (5 ezer tonna) égetnek iszapot, de a gond önellátó megoldásához új égetők szükségesek.

 

Az iszapkérdésre tudnak megoldást a Muravidéken 

 

Lendva Község területén a kommunális szennyvizet a Lek Tisztítóberendezés Kft. fogadja. Mint megtudtuk, a berendezésen évente a víz tisztítása során 550 tonna iszap keletkezik, amelyet a 80 százalékig kiszárított masszaként a Saubermacher Kft. szállít el. Az iszap egy részét a puconci CEROP veszi át, egy részét pedig a Lek vállalatnál semmisítik meg. Az iszap elszállítása folyamatos, egyelőre nincs szükség tárolásra, nincs környezetterhelés.

A muraszombati központi tisztítóberendezésen a víztisztítás melléktermékeként tavaly 3.200 tonna iszap keletkezett. A teljes mennyiséget a CEROP hulladékkezelőcég veszi át és dolgozza fel, a szállítás és az átvétel zökkenőmentes, jelenleg nincs szükség raktározásra. A szennyvíziszap termelődésének trendje a muraszombati tisztítón azt mutatja, hogy a mennyiség évről évre bővül, ennek ellenére a kezelésében nem számítanak nehézségekre.    

Dobronakon a községi tisztítóberendezésről is folyamatos a dehidrált szennyvíziszap elszállítása a Saubermacher részéről. A masszát a puconci CEROP veszi át és dolgozza fel, hasonlóan, mint a többi kisebb tisztítóberendezésekről a Muravidékről. A tisztító működtetője a községi közgazdálkodási egység, ahol megtudtuk, hogy a berendezésen tavaly 23 tonna iszap keletkezett. A telepről évente kétszer történik a kiszárított iszap szállítása. A kiszárítás művelete egy-egy alkalommal 2–3 ezer euróba kerül.

A puconci CEROP hulladékkezelő évente 9 ezer tonna iszapot vesz át, mintegy 6 ezer tonnányit a muravidéki tisztítóberendezésekről, a többit Szlovénia más részéről. A cégnél az iszapot értékes nyersanyagként kezelik, Bakom technológiával Ceropit név alatt vízálló kompozit készül belőle, azaz összetett töltőanyagot állítanak elő fahamu hozzáadásával. A termelést 2014 óta folytatják, a terméket gátak, töltések építésére használják, valamint a hulladékdepók zárórétegének kialakítására. A cég ebben látja a szennyvíziszap kezelésének jövőjét, a megvalósítást azonban a hulladéklobbik lassítják – mondta kritikusan a hulladékválsággal kapcsolatban Cipot Franc, a Cerop igazgatója.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben