kele
perec1
garas1
64. évfolyam
46. szám
Megjelenés:
2020. 11. 19.
kiscim4620
 

A tények elhallgatása a bűnök legnagyobbika

zsinag0520A Lendvai Zsinagógában január 30-án magas rangú állami részvétellel került sor a holokauszt 75 éves évfordulójára szervezett központi szlovéniai emlékműsorra Emlékezünk címmel. Borut Pahor államelnök a felelősségre hívta fel a figyelmet.

Klarisa Jovanovič és Pisnjak Atilla, a rendezvény moderátorai bevezetőjükben az emberiség egyik legocsmányabb cselekedetéről szóltak, mely az ember ember elleni bűntettek legaljasabbika volt. Magyar Janez, Lendva Község polgármestere köszöntőjében megidézte a történteket, a lendvai zsidóság ellen elkövetett szörnyű cselekedetet, majd Yehuda Bauer, a holokauszt egyik legismertebb kutatója által kinyilvánított gondolatot idézte, mely a tízparancsolat három paranccsal való megtoldásáról beszélt: a 11.: ne légy elkövető, a 12.: ne légy áldozat, és a 13.: soha, de soha ne légy néma szemlélője az eseményeknek. A polgármester megemlékezett a nemrég elhunyt Dan Reisingerről, Lendva Község díszpolgáráról, aki a városnak adományozta holokauszt témájú sorozatát és a Holokauszt Múzeum logóját is elkészítette.  

 

 

Boris Pahor államelnök beszédében elégedettségét fejezte ki a Szlovéniában zajló hasonló emlékünnepségek kapcsán, majd arra figyelmeztetett, hogy a hasonló borzalmak – melyeknek mindig vannak előzményei – elleni fellépésnek következetesnek és gyorsnak kell lennie. Az elnök Fürst Erika muravidéki holokauszt-túlélőnek magas szintű állami kitüntetést nyújtott át példaadó jelenlétéért az emlékezéseken, és kívánt még neki sok köztünk eltöltött esztendőt. Az elővigyázatosság ma sem árt – mondta Pahor –, hiszen ismét olyan időszakába lépett az ország, amikor sok bölcsességre lesz szükség mind az állam, mind a választók részéről.

A Szlovéniából elhurcolt áldozatokért Ariel Haddad, a szlovén zsidó közösség rabija mondott könyörgéssel egybekötött fohászt jiddis, illetve angol nyelven. Robert Waltl, a Ljubljanai Zsidó Kulturális Központ igazgatója pedig felolvasott 587 nevet, köztük az 1944-ben Lendváról elhurcolt zsidókét is.

A rendezvény keretében megnyílt az „Auschwitz – egy hely a földön: Auschwitz Album” című kiállítás, mely az izraeli Yad Vashem Emlékközpont révén érkezett Lendvára. Az összeállítást Boris Hajdinjak, a Maribori Zsinagóga igazgatója mutatta be, s ebből kitűnt: 75 évvel ezelőtt egyetlen nap alatt 300-nál több muravidéki zsidó lelte halálát Auschwitzban.

 

 

MCSi Design