kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Hodos és Bajánsenye együttes ülése

hodos senye0520A múlt héten a Hodosi Ifjúsági Központban tartotta együttes ülését Hodos Község és Bajánsenye Önkormányzata. A hagyományos összejövetelen a két önkormányzat polgármesterei, képviselői, illetve az egyesületi vezetők tekintették át a múlt év történéseit, közös rendezvényeit, valamint egyeztették az idei programokat.

A valamikor még vasfüggönnyel elhatárolt települések, a határ szlovén oldalán lévő Hodos Község és a magyar oldalon lévő Bajánsenye Önkormányzata még az úgynevezett „átkos időkben” is baráti kapcsolatokat ápolt, majd a rendszerváltozással a kapcsolatok elmélyültek, megindult a szorosabb együttműködés, amelyet a két önkormányzat az éves rendszerességgel megszervezett együttes üléssel is ápolgat. Így történt ez a múlt héten is, amikor Hodoson Orbán Lajos hodosi és Györke Gyula bajánsenyei polgármester vezetésével 20. alkalommal egyeztették a programokat, rendezvényeket, amelyeket kölcsönös megtisztelnek jelenlétükkel mindkettő oldalról. Emellett vannak rendezvények, amelyeket a két önkormányzat közösen is szervez, így például a májusfa állítását és kitáncolását, vagy például az Őrségi Vásár című többnapos rendezvényt, amelynek kezdő rendezvényét mindig Kapornakon tartják. Ide sorolható a már szintén hagyományossá vált szüreti felvonulás, valamint a két önkormányzat önkéntes tűzoltóegységeinek közös gyakorlatozása is. 

 

 

A történelmi Őrség két szomszédos települése tehát már több mint két évtizede szoros kapcsolatokat ápol, az említettek mellett szorosan együttműködnek ugyanis a március 15-i nemzeti ünnep megemlékezésein, újonnan pedig tavasszal együtt szoktak részt venni a határvonalat végigjáró gyalogtúrán is.   

Az ülésen sajnos megállapításra került az is, a határ mindkét oldalán egyre inkább fogy a népesség, egyre nehezebb segítő kezeket találni bármiben, egyre inkább eluralkodik az emberekben a közömbösség, amelyet mindkét oldalon a gyermekek, óvodások, iskolások bevonásával próbálnak ellensúlyozni. Emellett némi reményre ad okot, hogy a térségben a határ mindkét oldalán feléledni látszik a turizmus, amely megélhetést nyújthat az őrségieknek.

 

 

MCSi Design