kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Lendwines: lendvai borok és marketing

lendwines0620A Lendwines fiatal borászcsapat tagjai Paller Péter, Kulčar Bojan és Vuk Simon, akik azért társultak, hogy lényegében családi vállalkozásuk folytatásával népszerűsítsék a lendvai borokat, a szőlészetet, a borászatot, főleg a fiatalok körében. Az ágazat szerintük nem kevés fejlesztési lehetőséget tartogat. Boraikhoz nem borozókban, hanem internetes felületen lehet hozzájutni.

Az összefogásban van az erő, a tudásban és a kockázatvállalásban a jövő, vallja a Lendwines csapata is. A triót a baráti szálakon kívül azonos cél köti össze: a szőlőtermesztés és a borászat szeretete, s ehhez társul a fiatalos energia. Felismerték, hogy egyénileg művelt szőlőterületekkel és a megtermelt borral nehezen tudnának külön-külön boldogulni, piacra kerülni és ott megkapaszkodni. A kis gazdák egy idő után lemorzsolódnak, de ha a közös célért több gazda összeáll, erősebbek lesznek és könnyebb a kitörés, minőségben és mennyiségben is.

 

 

– Egyelőre nem nagy területet művelünk, körülbelül kettő hektárt, nagyjából a Lendva-hegyen. Nyolcezer tő, olasz- és rajnai rizling, kerner, chardonnay. A bővülés tempóját a piac igénye diktálja majd – mondta Paller Péter, a Lendwines egyik tagja. Bíznak abban, hogy a szokásostól kissé eltérő vállalkozás célkitűzéseit meg tudják valósítani, minél több fiatal gazdát tudnak majd tömöríteni. A partnerek a saját szőlőjüket művelik, de egymásnak munkával és tudással is segítenek. A jelenlegi csapat a megtermelt bort két külön pincében tárolja. – A borászati teendőket, a piaci irányokat, a megjelenési stílust pedig együtt tárgyaljuk meg – meséli Paller Péter, aki a Lendwines borok értékesítője, míg Kulčar Bojan a szőlészeti és pincészeti munkálatok szervezője, Vuk Simon pedig a marketinges. – „Szövetkezetünk” célja a borászati kultúrát Lendván és környékén ismét felemelni és olyan hírnevet adni neki, amilyent megérdemel. Lendületet akarunk adni az ágazatnak, s lehet, hogy a mi csoportunk ehhez utat tud mutatni: hogyan tud több kisebb gazda összefogva egy közös név alatt piacra lépni. Mi egyelőre 15 ezer liter borral vagyunk jelen.

A Lendwines borainak marketingje a hagyományostól eltérően nagyrészt az interneten folyik.

– De minél több vásáron, kiállításon is igyekszünk megjelenni, ami pedig időt és befektést igényel. Az út elején tartunk. A világhálós terjeszkedés mellett Szlovénia, Magyarország és Horvátország vásárait járjuk, különböző szakmai és üzleti konferenciákon, degusztációkon veszünk részt. Legszívesebben oda megyünk, ahol fiatal közönség van, hasonlókon, amilyen a Vinske brbončice in rock ’n’ roll, vagy a Borászati Egyetem, legutóbb Zágrábban, ahol kiváló fiatal borászokkal vettük fel a kapcsolatot. De megfordultunk már például az Anyukám mondta nevű magyarországi étteremben is. Egyre több meghívást kapunk különböző boreseményekre, ahol közvetlen módon, nem csak szakmai oldalról bemutatjuk borainkat, Lendvát és környékét. Így építjük értékesítési hálózatunkat, keressük a potenciális vásárlókat. A konkurencia nagy, sok a jó bor a piacon, de én azt mondom, ha ügyes az ember, akkor mindig mindent jó áron tud eladni – fejtette ki Paller Péter, aki számít arra, hogy egyre több fiatal borász csatlakozik majd a társuláshoz, amely emelni kívánja a borkultúra, a borfogyasztás szintjét, megszeretteti a szőlészetet, gazdagítja az emberek tudását, hogy a hazai borokat is egyre jobban kezdjék értékelni. – Szeretnénk a tavaly indított boresteket is folytatni, ahova szintén főleg fiatal borászokat várunk – mondta a Lendwines további terveiről Paller Péter.

 

 

MCSi Design