kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Könnyítik a fiatal családok letelepedését 

hodos06201A Hodos Községi Tanács múlt heti ülésén első olvasatban elfogadta a község idei költségvetésének javaslatát, majd megszavazta a községi sportprogramról szóló rendelet módosítását is.

hodos06202A község 2020-as költségvetéstervezetét Bunderla Katalin könyvelő, illetve Orbán Lajos polgármester mutatta be. A tervezet 710 ezer euró bevétellel és megközelítőleg 700 ezer euró kiadással számol. A folyó kiadásokra 375 ezer eurót terveztek, a tételen belül 73 ezret különítettek el a községi magyar önkormányzatnak, míg a kötelező, különböző szociális átutalások 178 ezer eurót tesznek ki. A beruházásokra a 2020-as évben a tervezet megközelítőleg 167 ezer euróval számol, a nagyobb invesztíciók közé pedig a hodosi utcai világítás felújítása, illetve részben kiegészítése, a kapornaki temetőnél a parkoló építéséhez a folyó évben a terület megvásárlása, az egykori posta épületének átalakítása, a helyi és az erdei utak karbantartása, valamint a községi épület fűtőházának felújítása sorolható.

hodos06203A polgármester javaslatára, a tanácstagok támogatásával a költségvetésbe bekerült, hogy a fiatal családok szimbolikus, négyzetméterenkénti egyeurós áron vásárolhatnak építési telkeket. A tanácstagok támogatták azt a javaslatot is, hogy a község több kisebb termőföldparcellát értékesít, illetve azt a polgármesteri javaslatot, hogy Kapornakon a kisebb, 3–4 háztartás által közösen épített kisebb tisztítóberendezéseket a község szubvencionálja, ugyanis a település távol esik a községi szennyvízcsatorna-rendszertől, így ez olcsóbb megoldás lenne. A tanács a költségvetési tervezetet egyhangúlag támogatta, a tervek alapján várhatóan február végén a dokumentum második, végső formájában is elfogadásra kerül. 

A következőkben a tanács elfogadta a községi sportprogramról szóló rendelet módosításait is, ez alapján a programot nem a polgármester, hanem a községi tanács erősíti meg.

A különfélék között ismét szóba került a földeken hagyott korhadó, széteső szalma- és szénabálák már huzamosabb ideje problémát jelentő kérdése. A községi tanács ezúttal is kifejezte véleményét, miszerint elvárják az illetékes községközi felügyelőségtől a hatékonyabb, pontosabb eljárást a földterületek tulajdonosaival, illetve bérlőivel szemben.

A polgármester tájékoztatta a tanácsot arról is, négy közhasznú munkást hagytak jóvá a községnek az idei évre vonatkozóan, ketten azonnal munkába lépnek és év végig maradnak, míg ketten áprilistól októberig lesznek jelen. Végül a tanács úgy döntött, a fitneszközpontban elromlott futópadot egy korszerűbb, nagyobb teherbírású gépre cserélik, valamint a terem használatáról szabályzatot alkotnak.

 

 

MCSi Design