kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Csak semmi pánik

cim09200Továbbra is a terjed a Kínából indult koronavírus. Globális terjedésének megelőzése érdekében fontosak az egészségügyi intézkedések, a felkészültég és a hiteles, időben közzétett információk. A helyzet közel sem egyszerű, hiszen az első olyan fertőző betegségről van szó, amely a nyugati világot is támadja. De: csak semmi pánik! A koronavírus viszont valójában több társadalmi kérdést felvet, ilyen a globalizáció, a migráció, a szegénység-gazdagság, a fejlődés és nem fejlődés, az uniformizmus, a személytelenség… Erre már találóan ráérzett és ezeket a kérdéseket világította meg 2017–2018-ban készült Made in China ciklusával Herman László muravidéki képzőművész, mai címoldalas illusztrációnk szerzője.

 

cim0920

 

 

A Muravidék felkészült a koronavírusra

 

Pénteken a Muraszombati Általános Kórházban sajtótájékoztatón mutatták be az intézkedéseket a koronavírus esetleges felbukkanása esetén. A legfontosabb továbbra is, hogy a legtöbbet mindenki önmaga tehet tudatosságával és megelőzésével, a higiéniai előírások betartásával.

A muraszombati kórház és a muravidéki egészségházak vezetősége múlt héten az Egészségügyi Minisztérium és az országos közegészségügyi intézet irányelvei alapján egységes terveket dolgozott ki a koronavírus esetleges megjelenésére – mondta Grabar Daniel, a kórház szakmai igazgatója pénteken a kórházi sajtótájékoztatón.

 

 

Az intézkedések szerint a gyanús betegek általános információkat telefonos beszélgetésen keresztül a háziorvosuktól kaphatnak, ha őt nem tudják elérni, akkor az egészségházat, sürgős esetben a sürgősségi központot hívják. Akinek 38 fok feletti láza és akut légúti fertőzése vagy tüdőgyulladása van, valamint a vírussal fertőzött területeken tartózkodott, az orvos a járványügyi szakorvossal egyeztetve elküldi az országos szinten hétfőtől meghatározott 16 egészségügyi pont egyikébe, régiónkban ez a muraszombati egészségház, illetve a muraszombati sürgősségi központ. Amennyiben az illető nem szorul sürgős betegellátásra, megfelelő utasításokkal hazaküldik. Mintegy hat óra múlva az egészségházban kapott telefonszámot kell felhívnia, ahol tájékoztatják a teszt eredményeiről. Sürgős kórházba szállítás esetén a kórházat előzőleg értesíteni kell, a további intézkedésekről ott döntenek. Az a fertőzött beteg, akinek enyhe a betegség lefolyása, otthoni ellátásban marad majd és az utasítások szerint úgy kell cselekednie, hogy a fertőzést ne terjessze el a környezetében. Súlyosabb betegeknél a betegellátás a kórházban folyik, a kórházi kezelésről a beteg állapota alapján döntenek, a jelenlegi utasítás szerint a maribori és a ljubljanai klinikai központban: „A betegeket a két klinikai központba lehet elszállítani, amikor viszont a kapacitások megtelnek, megfelelően kezelik a betegeket a többi kórházban.” A szakmai igazgató még hozzátette, hogy a muraszombati kórházban is már előkészítettek szobákat a súlyosabb helyzet kialakulása esetére.

Azoknak a betegeknek, akik fertőzés gyanújával érkeznek a sürgősségi központba, nem szabad belépniük a váróterembe. A bejárat előtt csöngetnek és megvárják, míg a személyzet értük jön, valamint a falra kiragasztott utasítás szerint cselekednek. Az egészségügyi személyzet szájmaszkot ad és a beteget elkíséri az elkülönítő szobába, ahol váladékmintát vesznek tőle, majd az egészségi állapota szerint otthon vagy az izolációs helyiségben várakozik a teszt eredményeire.    

A kórházban folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet. Grabar felhívta mindenki figyelmét, hogy tudatosan és az előírások szerint viselkedjen a fertőzés megelőzésénél és megbetegedés esetén is.  

A koronavírusos fertőzés gyanúja miatt tesztelt váladékminták számát minden egészségügyi intézet az Egészségügyi Minisztériumnak közli, úgyszintén az esetleges fertőzéseket. Ezeket az információkat országos szinten az illetékes minisztérium teszi közzé a https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/ honlapon naponta egyszer. A muraszombati kórház február 28-ig egy mintát tesztelt koronavírusra, amelyik negatív lett. Grabar szerint a kórházban jelenleg a személyzet számára megfelelő mennyiségű felszereléssel rendelkeznek és biztosították az intézményt, hogy szükség esetén a felszerelés továbbra is elérhető lesz.

A legtöbbet viszont mindenki maga teheti a vírus ellen egészséges életvitelével, tudatosságával, a megfelelő higiéniával. Minden információ továbbra is elérhető a szlovén népegészségügyi intézet honlapján: www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Lapzártánkig továbbra sem volt megerősített fertőzés Szlovéniában, de az intézmények az országban erre a lehetőségre komolyan készülnek.

 

A betegek az általános információkat a háziorvosuktól kapják meg. Amennyiben a háziorvosa nem elérhető, az egészségházat hívja, éspedig Muraszombatban a 02 534 13 27-es, Gornja Radgonán a 02 564 86 00-ás, Ljutomerben a 02 585 14 00-ás vagy Lendván a 02 512 38 04-es telefonszámon. Sürgős esetben a sürgősségi központ 02 512 38 04-es telefonszáma is hívható.

 

A kormány a nemzeti árutartalékból 48.000 szájmaszkot, 5.000 védőruhát és 500.000 kesztyűt biztosított.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben