kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

„Elszomorít bennünket, hogy nem jutottunk tovább”

epk0920Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 cím elnyerésére pályázó hat szlovéniai város közül Ljubljana, Ptuj, Nova Gorica és Piran jutott tovább a második fordulóba – tette közzé a kultuszminisztérium, miután lezárultak a városok projektbemutatói. Lendvának és Kranjnak nem sikerült a továbbjutás. Lendva Község hivatalosan is arra figyelmeztetett a döntés után, hogy nem volt biztosított a jelöltek egyenrangú elbírálása.

„Örülünk neki, hogy a kislétszámú csapat mellett és a már ismert okok ellenére rövid időn belül sikerült igazán jó pályázatot megírnunk és benyújtanunk. Elszomorít bennünket, hogy nem lettünk kiválasztva, de örülünk is, hogy végigcsináltuk ezt a folyamatot, és igazán nagy munkát végeztünk” – nyilatkozták Lendva Községen a 12 tagú nemzetközi bizottság döntését követően. Mint ismeretes, Lendva a pályázat tartalmát nem fedte fel, a decemberi sajtótájékoztatón az előkészítő csoport (Kranjc Katjuša, Šimonka Tanja, Petje Rok, Fišer Matej, Dobrila Peter Tomaž, Balažic Janez) mindössze annyit árult el, hogy figyelembe vették az EU ajánlásait és elvárásait, valamint Lendva Község kulturális stratégiáját a 2017–2025 közötti időszakra. „A Muravidék Szlovénia legfejletlenebb régiója. Lendva számára az EKF-cím értékes hozzájárulás lett volna a város és a szélesebb muravidéki régió fejlődéséhez is. Sajnos ismét egy sikertelen próbálkozás van mögöttünk. A programtartalmak, a város fejlődési irányelvei és a projekt pénzügyi konstrukciója reális és értelmes alapokra épült, ezért a befektetett munka nem volt értelmetlen. Az együttműködésbe meghívtunk több olyan hazai és külföldi művészt, akik a munkájukkal gazdagítják és nemesítik a tágabb európai térséget is. Tétovázás nélkül vállalták, hogy részt vesznek, ezért folytatjuk a munkánkat és minél nagyobb terjedelemben megpróbáljuk a terveket megvalósítani. Folytatjuk, mert azonos nyelvet beszélünk, hiszen Lendván nem csak szlovénul és magyarul, a muravidéki, a roma, a horvát, a szerb vagy a német nyelvet beszéljük. Lendván a kultúrát éljük és beszéljük” – nyilatkozták még a községnél.

Magyar János polgármester azonban mindjárt a döntés közzététele után nyilatkozatában utalt arra, hogy a jelölt városok a bemutatkozáson nem voltak egyenrangú helyzetben. A napokban hivatalos panaszt is tettek.

„Lendva Község levélben figyelmeztette a European Commission DG EAC szervezetet és az Európai Bizottság Szlovéniai Képviseletét az EKF 2025 cím elnyerésére irányuló eljárásnak a Szlovén Köztársaságban történő lefolytatásáról szóló ügyrendben foglaltak megszegésére, hiszen a jelöltek egyenrangú tárgyalása nem volt biztosított. Két bizottsági tagnál, akik a Kulturális Minisztérium részéről voltak a testületben, fennáll az elfogultság, a részrehajlás, illetve az összeférhetetlenség gyanúja, hiszen azokból a városokból származnak, amelyek jelöltetik magukat az EKF 2025 címre, s úgyszintén azon intézményekben tevékenykednek, amelyek a javasolt programokhoz köthetők” – nyilatkozták lapunknak. A bizottságot továbbá figyelmeztették, hogy megszegte az eljárás lefolytatásáról szóló ügyrendet, hiszen az előválasztás gyűlésének nem szabadna olyan városban lennie, amelyik indult az EKF 2025 címért, ami egyenlőtlen kiindulási alapot jelent a többi jelölttel szemben. Lendva Község bízik benne, hogy az illetékesek átgondolják a feltüntetett tényeket és megfelelően intézkednek.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben