kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Ismét beruházásorientált költségvetés Hodoson

hodos0920Hodos Község Tanácsa múltheti ülésén elfogadta a község idei költségvetését. A dokumentum a község bevételét 713 ezer euróra tervezi, a kiadások pedig 701 ezer eurót tesznek ki. A teljes összeg egynegyedét beruházásokra szánják. A költségvetésen kívül az ülésen több aktuális témát is tárgyaltak.

A községi tanács jelenlévő tanácstagjai egyhangúlag támogatták a második olvasatban bemutatott költségvetést. A dokumentumot, illetve az első és a második olvasat közötti különbségeket Orbán Lajos polgármester mutatta be. Ezek alapján 713 ezer euró bevétellel és 701 ezer euró kiadással terveznek. A kiadási oldalon 319 ezer euró folyó kiadással számolnak, a tételen belül 71 ezer eurót különítettek el a községi magyar önkormányzat szükségleteire, illetve valamivel több mint 30 ezer eurót a különböző nonprofit szervezeteknek. Idén is elmondható, hogy Hodos Község beruházásorientált költségvetéssel rendelkezik, ugyanis megközelítőleg 175 ezret, vagyis a költségvetés nagyjából negyedét szánják többek között az utcai világítás felújítására, a kapornaki út korszerűsítésére, két lakás kialakítására az egykori postaépületben, a községi épület fűtési rendszerének felújítására, garázsépítésre és hagyományosan az erdei és a helyi utak karbantartására. A költségvetési dokumentum első olvasatához képest a végső dokumentumban a beruházások közül törölték a kapornaki temetőhöz tervezett parkoló kialakítását, mert az egész projektet nem tudták volna megvalósítani, így egyszerűen elveszne a pénz, ezért a már említett másik kapornaki útra használják fel az összeget.

hodos09201A költségvetés elfogadása mellett a tanács elfogadta a község idei évre vonatkozó sportprogramját, amely szerint a község egyedüli sportegyesületét, a hodosi futballklub különböző programjait 8,5 ezer euróval támogatják. A tanács elfogadta a programok értékelési mércéit is, ahogy ezt a kulturális tevékenységeknél is megtette. A következőkben a tanács döntött a községben született gyermekek – a szülőknek állandó lakhellyel kell rendelkezniük a községben – után járó pénzügyi támogatás összegéről is, ezt 300 euróban állapították meg elsőszülött gyermek esetében, illetve további 50 euróban minden következő gyermek esetében. A polgármester tájékoztatta a tanácsot, hogy a fitneszterembe beszerezték az új futógépet, majd a tanács úgy döntött, hogy az eddigi havi 5 euró helyett 10 euróban határozza meg a bérlet árát. A tanács elfogadta a nem kategorizált utak karebantartásról, illetve a költségekhez való hozzájárulásról szóló határozatot is. A költségvetésben 8 ezer eurót szántak a tételre, a hozzájárulás azonos maradt, mint tavaly – hektáronként 6 eurót fizetnek a községben élő földtulajdonosok, 12 eurót a községen kívüli lakosok. Az így begyűjtött összeg a költségek felét sem fedezi.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben